vrijdag, 29 januari 2016

"LAAT EUROPA DE TURKS/GRIEKSE GRENS BEWAKEN

"LAAT EUROPA DE TURKS/GRIEKSE GRENS BEWAKEN

Er moet zo snel mogelijk een interventieteam van 2.000 Europese en nationale ambtenaren naar de Grieks-Turkse grens gestuurd worden om er de situatie in handen te nemen.  Dat is een van de opmerkelijke voorstellen in een nieuw plan van de liberale europarlementsleden Guy Verhofstadt, Philippe De Backer en Hilde Vautmans om de Europese asielcrisis aan te pakken.

 

Verhofstadt en co noemen de huidige aanpak van de Europese vluchtelingencrisis - de lidstaten die een voor een hun binnengrenzen sluiten - een "ultiem politiek zwaktebod".  Het zal de vluchtelingen er niet van weerhouden oorlog en vernietiging te ontvluchten, klinkt het. Bovendien schaadt die reactie onze vrijheden en economie.  Daarom is er nood aan een groot Europees plan.

De liberale europarlementsleden doen zelf een poging.  "De meest kwetsbare grens, deze tussen Griekenland en Turkije, moet nu beschermd worden", schrijven ze in een opiniestuk op de website van De Morgen.  "Minstens 2.000 Europese en nationale ambtenaren moeten ernaar toe om vingerafdrukken te nemen, de vluchtelingen te screenen en te registreren.  Dit snelle interventieteam moet ook beslissen welke vluchteling kunnen doorreizen naar een Europese bestemming en wie terug naar het land van oorsprong moet."

Ook moeten de levensomstandigheden in de kampen verbeteren.  "In plaats van miljarden te pompen in een slechte deal met Erdogan, moeten we onze financiële steun rechtstreeks aanwenden voor voedsel, onderwijs en gezondheidszorg in de vluchtelingenkampen."

 

 

Het mini-agentschap Frontex moet ook een upgrade krijgen naar een echte 'Europese Grens- en Kustwacht', klinkt het nog.  Ook moet de financiering ervan omhoog. Verder verwachten Verhofstadt en co een eengemaakte set van asielregels die binnen de hele EU worden toegepast, inclusief een verplicht quotasysteem om de vluchtelingen over alle 28 lidstaten te verdelen.

Tegelijk moet er een eenduidige set migratieregels komen, zodat niet-Europeanen die hier willen werken, niet langer het asielsysteem moeten misbruiken.  "Het is nonsens om een eengemaakte arbeidsmarkt te hebben maar nog altijd 28 nationale werkvergunningen die allemaal een beetje van elkaar verschillen en dus de arbeidsmobiliteit vertragen in plaats van ze te bevorderen."

18:09 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.