dinsdag, 26 januari 2016

REDDERS MOETEN MACHTELOOS TOEKIJKEN HOE 31 MENSEN VERDRINKEN IN EGEÏSCHE ZEE

REDDERS MOETEN MACHTELOOS TOEKIJKEN HOE 31 MENSEN VERDRINKEN IN EGEÏSCHE ZEE

Zeker 31 vluchtelingen zijn verdronken in de Egeïsche Zee tussen Turkije en Griekenland terwijl redders machteloos toekeken.  Zij boden geen hulp omdat ze vreesden van mensensmokkel beschuldigd te worden.

De Australische redder Simon Lewis getuigt dat hij en zijn team in internationale wateren nabij het Griekse eiland Lesbos voeren toen ze zagen dat een vluchtelingenboot in nood verkeerde.  Het team merkte dat de zinkende boot zich aan de Turkse kant van de zee-engte bevond, waardoor ze niet konden ingrijpen.

De vluchtelingenboot kon de watergrens niet op eigen kracht oversteken, waardoor de reddingswerkers zich gedwongen zagen toe te kijken hoe alle 31 mannen, vrouwen en kinderen verdronken.   Naar verluidt poogde een wanhopige moeder nog haar baby over de watergrens te gooien in de hoop dat het team het kind zou kunnen redden.  Die poging mislukte.

"Dat is de aard van onze job.  We proberen te verhinderen dat mensen verdrinken maar wanneer ze zich in Turkse wateren bevinden, kunnen we niets doen", verklaarde Lewis tegenover het Australische ABC News.

"We wisten wat die moeder probeerde te doen, maar we zagen ons genoodzaakt afstand te bewaren.  Haar gezicht te zien, was hartverscheurend".

Reddingswerkers kunnen van mensensmokkel beschuldigd worden in het geval ze vluchtelingen bijstaan bij het oversteken van internationale grenzen.  Was de vluchtelingenboot erin geslaagd de grens van de Turkse territoriale wateren naar internationale wateren over te steken, waren alle 31 inzittenden gered kunnen worden.

Op het Griekse eiland Lesbos zijn eerder deze maand 2 Deense en 3 Spaanse vrijwilligers gearresteerd op beschuldiging van mensensmokkel.  Ze hadden een bootje met vluchtelingen in nood naar de Griekse kust gesleept.

Ze worden ervan beschuldigd dat ze migranten met hun reddingsboot zouden geholpen hebben om op een illegale manier Griekenland binnen te geraken.  Ze zouden de vluchtelingen in Turkse wateren geassisteerd hebben zonder toestemming van de Griekse kustwacht.  De hulpverleners riskeren een gevangenisstraf van minimaal 5 jaar als ze veroordeeld worden.

Lewis, die naar Griekenland reisde onder een samenwerkingsverband tussen de Griekse reddersvereniging en de internationale vereniging van surfredders, verklaarde dat zijn team op 10 dagen tijd de levens van 517 mensen redde.

Lewis leidde ook een crowdfunding campagne waarmee hij 22.000 € ophaalde voor de aankoop van een jetski.  Die zal aan de Griekse redders geschonken worden om sneller vluchtelingen in nood op zee te kunnen bereiken.

Melbourne lifesaver, Simon Lewis

Simon Lewis

18:56 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.