maandag, 25 januari 2016

"GRIEKENLAND BLIJFT BINNEN SCHENGENZONE"

"GRIEKENLAND BLIJFT BINNEN SCHENGENZONE"

De Europese ministers zetten Griekenland steeds meer onder druk om de toevloed van vluchtelingen onder controle te krijgen.  Sommigen dreigen met een Grexit uit de Schengenzone, maar zover zal het volgens commissaris Dimitris Avramopoulos niet komen.

‘Een van de voorwaarden om Schengen te doen lukken, is dat de buitengrenzen goed gecontroleerd worden en dat is in Griekenland niet het geval.  Dus daar moeten we eens goed naar kijken’, zo verklaarde minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon voor aanvang van een informeel beraad met zijn Europese ambtgenoten in Amsterdam.

Diens Oostenrijkse ambtgenote Johanna Mikl-Leitner rakelde het idee van een mini-Schengen opnieuw op.  ‘Het is duidelijk dat de buitengrenzen van Schengen naar het centrum van Europa zullen verschuiven indien we de buitengrenzen aan de Grieks-Turkse grens niet kunnen beveiligen.’

In een interview met Die Welt spreekt ze van een tijdelijke uitsluiting van Griekenland.  Dat de Grieken niet bij machte zijn om zo’n toestroom de baas te kunnen, gelooft ze niet.

De Duitse minister Thomas de Maizière bekritiseerde haar uitspraken.  Ze bieden geen haalbare oplossing en helpen niemand vooruit, zei hij.   Wel voerde hij de druk op Athene op.  ‘We willen Schengen redden, we willen Europese oplossingen, maar de tijd dringt’, zei de Maizière.

Verschillenden landen van de Schengenzone hebben grenscontroles ingevoerd.  Voor de Zweeds minister Anders Ygeman moeten de registratiecentra in Griekenland en Italië dringen beginnen te werken.

‘Uiteindelijk zullen we, als een land zijn verplichtingen niet nakomt, zijn relatie met de Schengenzone moeten beperken’, zegt hij.  ‘Als je geen controle over je grenzen hebt, zal het gevolgen hebben voor het vrij verkeer.’

De huidige, tijdige grenscontroles mogen in principe maar 6 maanden aanhouden.  Voor een land als Duitsland verstrijkt die termijn in mei.  Nadien kunnen de interne controles binnen Schengen enkel nog met maximaal 2 jaar verlengd worden indien de ministers op voorstel van de Commissie vaststellen dat de bewaking aan één van de buitengrenzen ernstig tekortschiet.

Een Grexit uit de Schengenzone staat volgens eurocommissaris Dimitris Avramopoulos, zelf een Griek, niet op de agenda.  ‘Dat is niet besproken.  We moeten onze buitengrenzen beter beheren.  We gaan de landen aan de buitengrenzen ondersteunen, zodat ze hun werk beter kunnen doen.  Ik denk niet dat Schengen op het spel staat.’

18:18 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.