maandag, 18 januari 2016

GRIEKSE PRESIDENT ZEGT DAT TURKIJE MENSENSMOKKELAARS HELPT

GRIEKSE PRESIDENT ZEGT DAT TURKIJE MENSENSMOKKELAARS HELPT

De Griekse president Prokopis Pavlopoulos heeft maandag de havenautoriteiten in Turkije ervan beschuldigd de mensensmokkelaars te steunen.  Die organiseren onder meer in gevaarlijke omstandigheden de overtocht van honderdduizenden migranten richting de Griekse eilanden, de toegangspoort naar de Europese Unie.

Dergelijke beschuldigingen zijn eerder al vaker geuit door mensenrechtenorganisaties en ngo’s die vluchtelingen hulp bieden op de eilanden in de Egeïsche Zee, waar de meeste migranten in Europa arriveren.

Pavlopoulos wees er ook op dat Turkije zijn verbintenissen moet nakomen in deze vluchtelingencrisis, en niet zomaar honderdduizenden migranten laat passeren richting Griekenland.  “We zullen de vluchtelingenkwestie tegen de volgende EU-top over 4 weken op gepaste wijze beantwoord hebben, maar Turkije moet ook zijn verplichtingen nakomen”, zei hij in Berlijn tijdens een ontmoeting met zijn collega Joachim Gauck.

“Het gaat niet alleen om de manier waarop de vluchtelingenstroom in Europa belandt, maar ook om het onderscheid tussen illegale economische migranten en vluchtelingen.  Die illegale economische migranten, die in Griekenland aankomen omdat de Turkse autoriteiten hun werk niet hebben gedaan, moeten volgens de huidige akkoorden teruggestuurd kunnen worden naar Turkije”, voegde hij eraan toe.

Ondanks het winterweer met stormwinden in de Egeïsche Zee blijft de vluchtelingenstroom vanuit Turkije naar Griekenland maar voortduren.  In de havenstad Piraeus arriveerden maandag volgens de kustwacht ruim 2.400 vluchtelingen aan boord van 2 veerboten van de eilanden Lesbos en Chios.  Ze waren daar aangekomen vanuit Turkije.  Volgens nieuwe cijfers van de VN-Vluchtelingenorganisatie (UNHCR) zijn de eerste 16 dagen van het jaar 29.088 migranten en vluchtelingen uit Turkije naar Griekenland gekomen.  De meesten van hen - 18106 - belandden op Lesbos.

Griekse president: “Mensensmokkelaars krijgen hulp van Turkije”

18:28 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.