donderdag, 14 januari 2016

EUROGROEP POSITIEF OVER GRIEKS PENSIOENPLAN

EUROGROEP POSITIEF OVER GRIEKS PENSIOENPLAN

De ministers van Financiën van de eurozone hebben in Brussel voor het eerst samengezeten over het plan van de Griekse regering om de pensioenen te hervormen.  Een goedkeuring van dat plan kan cruciaal zijn voor nieuwe steun van de EU aan Athene.

De voorbije dagen had de Griekse minister van Financiën Euclides Tsakalotos een rondreis gemaakt langs een aantal Europese hoofdsteden om de Griekse pensioenhervorming uit te leggen.  Vandaag hebben zijn andere collega's van de eurozone in Brussel voor het eerst samengezeten over dat plan.

Na afloop bleken de eerste reacties positief. "Het is een ernstig voorstel", zo zei Jeroen Dijsselbloem, de voorzitter van de eurogroep.  "De Grieken hebben echt vooruitgang geboekt.  Dit is een ernstig, veelomvattend voorstel", zo vulde hij aan.

Wel is er nog veel studiewerk nodig en hebben de euroministers nogal wat vragen gesteld.  De volgende weken zou uitgezocht moeten worden of de voorgestelde hervormingen tot een houdbaar en duurzaam systeem van pensioenen in Griekenland kunnen leiden.

De hervorming van de pensioenen is één erg belangrijk punt in de lijst hervormingen die Athene eerder kreeg voorgelegd van de eurozone als voorwaarde voor een nieuw hulpplan van maximaal 86 miljard €.  Anders dan bij de twee vorige hulpplannen, is de uitbetaling van het nieuwe plan strikt gebonden aan deadlines van de eurozone.

Een grondige hervorming van het pensioenstelsel is hoe dan ook nodig.  Bij ongewijzigd beleid zouden de pensioenkassen in Griekenland over 5 jaar failliet zijn.  Daarom moet er met 15 % bespaard worden in die sector.  De werkgeversbijdragen zouden met een procent en die van de werknemers met 0,5 % opgetrokken worden.

Als die hervorming groen licht krijgt, kan er werk gemaakt worden van een nieuwe schuldverlichting van Griekenland.  Dat is dan weer een voorwaarde van het Internationaal Muntfonds (IMF) dat betrokken zal blijven bij de hulp aan en de controle op Griekenland.

Dijsselbloem en Tsakalatos

18:25 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.