maandag, 11 januari 2016

MITSOTAKIS NIEUWE LEIDER NEA DIMOKRATIA

MITSOTAKIS NIEUWE LEIDER NEA DIMOKRATIA

De Griekse conservatieve oppositiepartij Nea Dimokratia (ND) heeft Kyriakos Mitsotakis verkozen tot nieuwe voorzitter.  Hij kreeg gisteren meer dan 51 % van de stemmen achter zijn naam, aldus tv-zender ERT.  Hij volgt daarmee Antonis Samaras op, die ontslag nam na de duidelijke "neen" bij het Griekse referendum over de Europese besparingsplannen.

De 47-jarige Mitsotakis won van interim-voorzitter Evangelos Meimarakis, die gisterenavond zijn nederlaag toegaf.  De definitieve uitslag is nog niet bekend.  Zo'n 325.000 partijleden brachten hun stem uit, aldus de partij.  In de eerste ronde van de verkiezing op 20 december, behaalde Meimarakis nog 39,8 % van de stemmen, tegen 28,5 % voor Mitsotakis.

ND heeft Griekenland 40 jaar lang, afwisselend met de socialistische Pasok, geleid, tot ze vorig jaar 2 keer na elkaar verslagen werd door de uiterst linkse partij Syriza van de huidige premier Alexis Tsipras.  De vorige partijleider, ex-premier Antonis Samaras, nam in juli ontslag en Meimarakis werd aangeduid als interimvoorzitter.  Die laatste gooide eind vorig jaar de handdoek in de ring vanwege spanningen binnen de partij en een mislukte voorzittersverkiezing in november.

Parlementslid Kyriakos Mitsotakis geldt als de vertegenwoordiger van een nieuwe generatie rechtse politici in Griekenland.  Hij wil zijn partij deel laten uitmaken van het centrumrechtse politieke veld.  Zijn vader Konstantinos leidde Nea Dimokratia tussen 1984 en 1993 en was premier van 1990 tot 1993. Zijn zus Dora Bakoyanni was burgemeester van Athene en minister van Buitenlandse zaken.  Zijn overgrootmoeder was de zus van de legendarische Griekse premier Eleftherios Venizelos.

Kyriakos met zijn zus Dora in het parlement

19:00 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.