zondag, 10 januari 2016

WORDEN DE GRIEKSE 5 UITGELEVERD?

WORDEN DE GRIEKSE 5 UITGELEVERD?

Ten laste van 5 Griekse studenten is een Europees Aanhoudingsbevel uitgevaardigd en binnenkort dreigt hun uitlevering aan Italië op basis van een aanklacht over "vernieling en plundering", die volgens mensen die het voor hen opnemen, stamt uit de fascistische tijd.

Een Griekse rechtbank moet eerstdaags beslissen of ze uitgeleverd zullen worden aan Italië om daar berecht te worden voor de vermelde aanklacht.  De feiten zouden zich voorgedaan hebben in mei 2015 in het kader van demonstraties tegen de Expo van Milaan die uit de hand liepen.  Het is waarschijnlijk de eerste keer dat het Europees Aanhoudingsbevel (European Arrest Warrant, EAW) gebruikt wordt om demonstranten uit te leveren..

De Griekse studenten worden vervolgd op beschuldiging van "verzwaard verzet" en het gebruik van "geïmproviseerde wapens" (flessen, stenen en molotov's); travisamento (gezichtsbedekking) en vernieling (devastazione) en plundering.

De Free 5 groep, die de studenten ondersteunt, hoopt dat de rechters in Athene de uitleveringsverzoeken zullen afwijzen, aangezien de straffen in Italië veel hoger gesteld zijn dan voor dezelfde vergrijpen in Griekenland.  Free 5 is van plan "een grote manifestatie bij de rechtbank" te organiseren op de dagen van de zitting en hoopt dat "veel vakbonden en organisaties politieke verklaringen zullen afleggen tegen de uitlevering van de studenten."

De aanklacht van 'devastazione' wordt bijzonder ernstig genoemd, met een maximale gevangenisstraf van 15 jaar.  Deze kan ingezet worden bij herhaalde gevallen van criminele beschadiging die plaatsvond in een aaneengesloten tijdsperiode en waarbij de openbare orde in het geding was.

De wet werd volgens de verdedigers ingevoerd in het Italiaanse rechtssysteem in de jaren 1930, tijdens de Fascistische dictatuur, en verdween daarna van het juridische landschap van na WOII, totdat die eind jaren 1990 weer opdook als onderdeel van de reactie van de staat op de anti-globaliseringsbeweging.  Na de gebeurtenissen van Genua (massale protesten tegen de G8-top) in 2001 werden bijvoorbeeld 5 mensen tot gevangenisstraffen van tussen de 5 en 15 jaar veroordeeld, op een aanklacht van 'devastazione'.

De 5 waar het nu om gaat, werden aanvankelijk door de Italiaanse politie gearresteerd buiten voor een kraakpand in Milaan op 2 mei, maar vervolgens zonder aanklacht weer vrijgelaten nadat hun vingerafdrukken, foto's en DNA was afgenomen.

Maar op 12 november werden ze nogmaals gearresteerd in het noorden van Athene door Griekse politieagenten, op basis van een Europees Aanhoudingsbevel dat eerder goedgekeurd was door een rechtbank in Milaan.  Een verklaring die de studenten uitbracht, stelt dat: "volgens het aanhoudingsbevel zijn wij 'gezien' terwijl we deelnamen aan de rellen".

Volgens de Free 5 steuncampagne moeten ze nu voor het Hof van beroep van Athene verschijnen op 7,8 en 11 januari om "te besluiten over de kwestie van de uitlevering... aan Italië".

free5.jpg

In de binnenstad van Athene zijn vele opschriften te vinden die de 5 studenten steunen (eigen foto)

De commentaren zijn gesloten.