woensdag, 06 januari 2016

CHARMEOFFENSIEF VAN GRIEKSE REGERING BIJ SCHULDEISERS

CHARMEOFFENSIEF VAN GRIEKSE REGERING BIJ SCHULDEISERS

Om haar internationale schuldeisers te overtuigen van de pensioenhervorming die ze gisteravond heeft gepresenteerd, onderneemt de regering van de Griekse premier Alexis Tsipras een charmeoffensief.  Dat schrijft de Griekse krant Kathimerini vandaag. Ook president Prokopis Pavlopoulos wordt ingeschakeld.

In het kader van het hulpprogramma dat het vorige zomer overeenkwam met de Europese Commissie, de Europese Centrale Bank, het noodfonds ESM en het IMF (de 'instellingen') engageerde Griekenland zich tot een grondige hervorming van zijn pensioenen.  Nieuwe besparingen moeten het hele pensioenstelsel houdbaar maken.  Gisteravond stuurde de regering-Tsipras een hervormingsvoorstel naar zijn schuldeisers, maar dat lijkt niet zomaar aanvaard te zullen worden.

Zo zou met name het IMF moeilijk doen over het idee dat bestaande pensioenen buiten schot blijven.  Volgens de Griekse regering zullen enkel de nieuw gepensioneerden minder krijgen.  Tegelijk wil Athene de socialezekerheidsbijdragen voor werkgevers en werknemers optrekken.

De regering zet nu alle zeilen bij om haar schuldeisers te overtuigen van het voorstel, schrijft Kathimerini.  Zo hoopt premier Tsipras IMF-directeur Christine Lagarde erover aan te kunnen spreken tijdens het World Economic Forum - over 2 weken in het Zwitserse Davos - en reizen ministers van Financiën Euclides Tsakalotos en van Werk Giorgos Katrougalos naar hun collega's in Duitsland en Frankrijk.  Tsakalotos zou nog andere ministers van Financiën bezoeken.  Ook president Pavlopoulos wordt ingeschakeld: hij ontmoet in Berlijn de Duitse president Joachim Gauck en bondskanselier Angela Merkel.

De instellingen starten binnenkort hun eerste 'review' van het Griekse programma.  Over een periode van 3 jaar kan Griekenland tot 86 miljard € aan nieuwe leningen krijgen, waarvan reeds 21,4 miljard is overgemaakt.  Eenmaal die missie is afgerond, kan de discussie starten over een verdere schuldverlichting voor Griekenland en de betrokkenheid van het IMF bij het programma.  Washington ziet nu toe op de implementatie van de afgesproken hervormingen, maar is bereid ook financieel bij te dragen.

Ο κ. Αλ. Τσίπρας, στην πρόσφατη συνεδρίαση της Π.Γ., κατέστησε σαφές ότι αναλαμβάνει να διαχειριστεί ο ίδιος τον κατευνασμό πιθανών προβληματισμών πριν λάβουν διαστάσεις.

18:44 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.