maandag, 04 januari 2016

COMEBACK VOOR VAROUFAKIS?

COMEBACK VOOR VAROUFAKIS?

De voormalige Griekse minister van Financiën, Yanis Varoufakis, begint volgende maand in Berlijn een linkse Europese beweging.  Die beweging gaat Democracy in Europe Movement 2025 heten, afgekort tot DiEM25, aldus Duitse media.

Het doel is "een democratisch Europa per 2025".  In de aankondiging van de presentatie op 9 februari in de Volksbühne in Berlijn schrijven de organisatoren dat "2015 ons geleerd heeft dat Europa in de problemen is".

Varoufakis zal op 9 februari zijn beweging aankondigen, die zich naar verluidt gaat inzetten voor meer democratie in Europa en het stoppen van wat hij noemt de sluipende Europese fragmentatie. De omstreden Varoufakis trad in juli vorig jaar af als minister van Financiën. Hij was fel tegenstander van de harde voorwaarden van het nieuwe Europese reddingspakket voor Griekenland

 

Varoufakis komt met “concrete ideeën” om Europa “te democratiseren en om de slopende fragmentatie tegen te gaan”, zeggen de organisatoren in Duitse media. DiEM 2025 moet een derde alternatief zijn tussen de “doodlopende weg van hernieuwd nationalisme en de democratievrije EU-instellingen”

De Griekse econoom Yanis Varoufakis (54) stond als minister van Financiën 6 maanden in het middelpunt van de eurocrisis. "Noem me geen profeet. Zelfs een 10-jarige begrijpt dat de eurozone uiteenvalt", zei hij een aantal weken terug in een gesprek met de Volkskrant. 

Varoufakis trad in juli vorig jaar af als Griekse minister van Financiën.  Hij was fel tegenstander van de harde voorwaarden van het nieuwe Europese reddingspakket voor Griekenland.  Zijn vertrek opende de mogelijkheid voor premier Tsipras om toch afspraken te maken met de schuldeisers.

18:22 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.