zondag, 03 januari 2016

DUIZENDEN REDDINGSVESTEN VORMEN VREDESTEKEN OP LESBOS

DUIZENDEN REDDINGSVESTEN VORMEN VREDESTEKEN OP LESBOS

Op het Griekse eiland Lesbos hebben tientallen mensen een groot, oranje vredesteken gevormd met duizenden reddingsvesten die vluchtelingen achterlieten op het Griekse eiland Lesbos.  Dat gebeurde op initiatief van de Chinese conceptuele kunstenaar Ai Weiwei.  Ze noemen het "een boodschap voor de wereld."

 

Verschillende vrijwilligers van Greenpeace en Artsen Zonder Grenzen en enkele lokale bewoners die zich dagdagelijks inzetten om de vluchtelingen uit de bootjes te helpen en de aangespoelde lijken te bergen, kwamen op nieuwjaarsdag samen om het vredesteken te maken.  "Het is een manier om zij die de overtocht niet gehaald hebben te eren en om op te roepen tot vrede in het nieuwe jaar", aldus Greenpeace.

Vorig jaar zijn meer dan een miljoen migranten en vluchtelingen in Europa aangekomen.  Zeker 3.700 mensen hebben de overtocht niet overleefd.  Vooral het Griekse eiland Lesbos heeft een massale toestroom van vluchtelingen gekend.  In 2015 arriveerden op dit eiland alleen meer dan 500.000 vluchtelingen.  In oktober en november spoelden er zo veel lichamen aan dat er op de begraafplaats geen ruimte meer was voor de vele doden.  Op het eiland liggen bergen reddingsvesten: een herinnering aan de mensenstroom in het gebied en aan de vele levens die zijn verloren gegaan.

 

 

19:05 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.