vrijdag, 01 januari 2016

GEZONKEN ANTIEKE HAVEN VAN LECHAION TERUGGEVONDEN

GEZONKEN ANTIEKE HAVEN VAN LECHAION TERUGGEVONDEN

Bij archeologische opgravingen in de de oude haven van Lechaion in Korinthe heeft een Grieks-Deens onderzoeksteam een spectaculaire ontdekking gedaan. De Universiteit van Kopenhagen verspreidde hierover een persbericht.

Door gebruik te maken van innovatieve 3D-technologie- 2 enorme stenen pieren, een kleinere pier, houten caissons, een golfbreker en een entreekanaal kwamen de onderzoekers uit op 3 binnenhavens van Lechaion.

De grote verrassing is vooral de ontdekking van de goed bewaarde houten caissons uit het midden van de vijfde eeuw.   Dergelijke oude vondsten van organisch materiaal zijn uiterst zeldzaam in de Middellandse Zee vanwege de watertemperatuur en het hoge zoutgehalte.

De onderzoekers van het Griekse Ephoraat van onderwateroudheden, de Universiteit van Kopenhagen en het Deense Instituut in Athene werken al 2 jaar samen aan het Lechaion Harbour Project (LHP).

 

Lechaion was 1 van de 2 havens van de antieke stad Korinthe en kende bruisende maritieme activiteiten gedurende een periode van meer dan 1.000 jaar.  Vanuit Lechaion vertrokken schepen met handelswaar, kolonisten en militairen naar andere havens in het Middellandse Zeegebied en daarbuiten.

Lecahaion ligt ietwat ten westen van het moderne Korinthe en was in de oudheid een zeer belangrijke stadstaat, op militair en economisch gebied.  Het had een strategische positie en controleerde de doorgang tussen de oostelijke en westelijke Middellandse Zee.  Door de handel floreerde de stad en beschreef Homerus ze reeds als ‘welvarend'.  De haven van Lechaion werd destijds, tussen 521 en 551 voor Christus verwoest door een tsunami.

De commentaren zijn gesloten.