vrijdag, 25 december 2015

VAROUFAKIS: "EUROGROEP PLEEGDE STAATSGREEP"

VAROUFAKIS: "EUROGROEP PLEEGDE STAATSGREEP"

De Eurogroep heeft de bezuinigingseisen aan Griekenland opgedreven om de macht te kunnen overnemen.  Dat zegt de Griekse oud-financiënminister Yanis Varoufakis in een lang interview dat u zaterdag in de Belgische krant 'De Morgen' kunt lezen.  En hij zegt ook dat zijn aanbod om een Duitser de Griekse belastingdienst te laten leiden afgewezen werd.

 

"Het was een pure staatsgreep, één grote staatsgreep.  En die is geslaagd", zegt Yanis Varoufakis over de onderhandelingen begin dit jaar over het derde reddingspakket voor Griekenland van 86 miljard €.   "De Eurogroep zou nooit een regering tolereren die was verkozen op basis van een programma dat haar uitdaagde."

Volgens de Griekse oud-minister waren Eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem en zijn collega's volstrekt niet geïnteresseerd in de hervormingen die Athene aanbood.

"Ik wist zeker dat, welke concessies we ook weggaven, het nooit genoeg zou zijn. De trojka wilde de Griekse regering door de modder sleuren, compleet vernederen met een banksluiting."

Als voorbeeld van de onwil noemt Varoufakis een vertrouwelijk gesprek dat hij had met de Duitse financiënminister Wolfgang Schäuble.  Daarin beloofde de Griek een nieuwe corruptievrije belastingdienst op te zetten en vroeg Schäuble een Duitser aan te wijzen die de Griekse fiscus zou gaan leiden.  Varoufakis: "'Ik ga niet met u onderhandelen': dat was zijn antwoord."

In een reactie laat het Duitse ministerie weten dat Schäuble zich zo'n verzoek van Varoufakis niet kan herinneren.  Berlijn zegt verder dat het geen pas zou geven een Duitser te benoemen omdat die - bij tegenwerking in Griekenland - de perfecte zondebok zou worden.

Varoufakis zegt dat hij niets radicaals voorstelde - "laat Griekenland weer op eigen benen staan" - maar dat de Eurogroep zijn regering steeds opnieuw mangelde.  "Een akkoord met ons was rampzalig geweest.  Omdat het zou bewijzen dat verzet tegen de trojka loont.

"Dat sprankeltje hoop voor de burger was verboden omdat er verkiezingen in Spanje, Portugal en Ierland waren, landen die de bezuinigingsbeker tot de bodem hadden leeggedronken.  Een akkoord met ons zou de Spaanse premier Rajoy en zijn Ierse collega Kenny voor schut zetten: 'Zie je wel, je had iets beters kunnen bereiken.'"

Varoufakis heeft slechte herinneringen aan de vergaderingen van de Europese ministers van Financiën die hij in zijn korte regeerperiode van januari tot juli 2015, bijwoonde.  "Als je een psychopaat bent en je smult van conflict, dan is de Eurogroep de place to be."

Dijsselbloem heeft volgens hem geen enkele autoriteit.  "Dijsselbloem is een radartje in een machine die hij zelf niet begrijpt."

10:39 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.