dinsdag, 22 december 2015

GRIEKS PARLEMENT ERKENT PALESTINA UNANIEM

GRIEKS PARLEMENT ERKENT PALESTINA UNANIEM

Het parlement van Griekenland heeft unaniem ingestemd met een resolutie die de regering oproept over te gaan op de erkenning van de staat Palestina.  De stemming in het parlement vond vandaag plaats in bijzijn van de Palestijnse president Mahmoud Abbas, die de volksvertegenwoordiging later nog toespraak.

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft nog niet laten weten wanneer de resolutie wordt aangenomen.  De regering van Tsipras zoekt naar een middenweg tussen de verbeterde betrekkingen van Griekenland met Israël en de steun van zijn partij voor een Palestijnse staat.

Abbas kwam zondag aan in Athene voor een tweedaags bezoek.  Hij sprak tijdens zijn verblijf met president Prokopis Pavlopoulos en premier Tsipras.

Vorige maand bracht Tsipras nog een bezoek aan Israël.  Hij sprak daar met de Israëlische premier Benjamin Netanyahu en in Ramallah, op de Westoever, met Abbas.

Tot nog toe hebben ongeveer 135 landen in de wereld Palestina als soevereine staat erkend.  De meeste westerse landen aarzelen nog.  Ze willen pas overgaan tot erkenning als de Palestijnen en Israëliërs een vredesverdrag gesloten hebben.

Vorig jaar december pleitte een ruime meerderheid in het Europees Parlement nog voor erkenning van de Palestijnse staat.  Voorwaarde was wel dat dit hand in hand zou gaan met een vooruitgang bij vredesonderhandelingen met Israël.  Eerder in 2014 was Zweden het eerste West-Europese land dat Palestina officieel als staat erkende.

18:52 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.