maandag, 21 december 2015

ZWEMMEND DE OVERSTEEK NAAR GRIEKENLAND GEMAAKT

ZWEMMEND DE OVERSTEEK NAAR GRIEKENLAND GEMAAKT

Een Syrische vluchteling is van Turkije naar Griekenland gezwommen om in Europa een nieuw leven te kunnen beginnen.

Net als vele anderen, wilde Ameer Mehtr het geweld van ISIS in Syrië en de burgeroorlog in het land ontvluchten.  De jongeman had echter niet genoeg geld om smokkelaars te betalen om hem tot in Europa te krijgen.  De man was zo wanhopig om uit Syrië te geraken, dat hij er uiteindelijk voor koos om al zwemmend Europa te bereiken.  Als geoefend zwemmer, hij had in het verleden namelijk al met het Syrische nationale zwemteam getraind, zag Ameer hierin zijn enige kans.

Ameer bereidde zich maanden voor op zijn vlucht.  Bijna dagelijks trainde hij met een zwemcoach in zee vlakbij de Libanese hoofdstad Beirut, waar de man verbleef sinds hij in mei al uit Syrië was geraakt.

Pas in september, na maanden trainen, voelde Ameer zichzelf klaar om de oversteek te maken.  In de periode dat hij in Libanon verbleef, bestudeerde en memoriseerde Ameer ook kaarten van de Egeïsche Zee om zo de kortste route te kunnen zwemmen tussen Turkije en Griekenland.  Die route zou hem tot op het eiland Samos brengen.

De avond dat Ameer uiteindelijk de oversteek zou wagen, moest hij zijn vlucht meer dan een uur uitstellen en moest hij het op een lopen zetten omdat grenspolitie de kust aan het afspeuren was naar vluchtelingen en smokkelaars.

Ondanks dat Ameer door het wegvluchten al uitgeput was, sprong hij uiteindelijk toch in het water en begon hij te zwemmen.  Ameer had enkel een zwembroek aan, een zwembril, een badmuts en een neusclip.  Daarnaast had hij nog een telefoon en een aantal USB-sticks met daarop foto’s van zijn familie bij zich, vastgebonden aan zijn heup.  Tenslotte nam Ameer ook nog een aantal energierepen mee om tijdens de overtocht op te eten.

De tocht verliep niet zo makkelijk.  Hoge golven en verraderlijke onderstromen maakten van de oversteek een zeer gevaarlijke onderneming.  “Iedere seconde dacht ik dat ik zou sterven”, vertelde Ameer aan The Sunday Times.  “Maar ik bleef maar verder gaan. Ik bleef maar kijken naar de rotsen in de verte en bleef maar denken “Daar ligt mijn toekomst!”.”

Zeven uur nadat Ameer het wat was ingesprongen in Guzelcamli in Turkije, bereikte de Syriër Samos.  Hij werd gefotografeerd met zijn armen in de lucht en een grote glimlach op zijn gezicht.

Al betekende dat niet het einde van zijn reis.  Ameer moest nog zo’n 11 kilometer stappen vooraleer hij de haven bereikte waar hij zich officieel kon registreren als vluchteling.  En ook daarna was het nog niet over. Ameer leefde nog meer dan een maand in verschillende Europese vluchtelingenkampen om uiteindelijk met de trein Zweden te bereiken.  Daar verblijft hij sindsdien in een Zweeds centrum voor vluchtelingen, waar zijn verhaal over zijn fenomenale vlucht uit Syrië werd opgetekend.  “Maar ik ben lang niet de enige die deze tocht heeft gemaakt”, zegt hij nog.  “Er zijn veel mensen die zwemmen richting Europa om er een beter leven te beginnen.  Er is zelfs een Facebook-groep waar ik tips geef aan mensen die de oversteek op deze manier willen wagen.  Al gaan ze dat niet nu doen.  Niemand zwemt nu, nu is het water te koud.”

Vluchteling zwemt van Turkije naar Griekenland op zoek naar beter leven

18:37 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.