zaterdag, 19 december 2015

ARCHEOLOOG BEWEERT SCHIJF VAN PHAISTOS ONTCIJFERD TE HEBBEN

ARCHEOLOOG BEWEERT SCHIJF VAN PHAISTOS ONTCIJFERD TE HEBBEN

De godin van de liefde, de Minoïsche Astarte, is de sleutelfiguur die het mysterie van de schijf van Phaistos ontsluit.  Dat zegt Gareth Owens, taalkundige, archeoloog en coördinator van het Erasmusprogramma van de Technologische Universiteit van Kreta.

De schijf van Phaistos werd in 1908 gevonden bij archeologische opgravingen op het eiland Kreta. Het gaat om een aardewerken schijf waarop aan beide zijden in een spiraalvorm met stempeltjes een soort pictogrammen zijn ingedrukt die mogelijk een alfabet vormen.  Er wordt al jaren lang geprobeerd om te ontcijferen wat erop staat.

Owens, die al een tijdje de schijf probeert te ontcijferen, verklaarde nu dat hij, na het vinden van nieuwe informatie, zijn theorie iets bijgestuurd heeft ten opzichte van hetgeen hij een jaar geleden opperde.  De focus is niet langer de "zwangere moeder", zoals oorspronkelijk gedacht, maar een "zwangere godin"die vorm krijgt in het gezicht van Astarte, de godin van de liefde.

Volgens Owens is er geen twijfel dat het over een religieuze tekst gaat.  "Dit blijkt uit een vergelijking gemaakt met andere religieuze woorden in andere inscripties uit de heilige bergen van Kreta.  We hebben woorden die precies hetzelfde zijn" aldus Owens.  "Ik vermoed dat de schijf van Phaistos een hymne is voor Astarte, de godin van de liefde.  Op de schijf zijn woorden gevonden die ook voorkomen op Minoïsche offers.

De archeoloog zegt dat hij bovendien gelooft dat de ene kant van de Schijf van Phaistos gewijd is aan de zwangere moeder godin en de andere aan de Minoïsche godin Astarte.

Over het belang van de figuur, merkt Owens op dat de Minoïsche Astarte de godin van de liefde, de oorlog en de bergen was en haar oorsprong in het oosten ligt.  "Van het oude Mesopotamië, in het huidige Turkije, ging Astarte naar Cyprus en werd Venus".

 

disque de Phaistos

De commentaren zijn gesloten.