dinsdag, 15 december 2015

MEER RECHTEN VOOR HOLEBI'S IN GRIEKENLAND?

MEER RECHTEN VOOR HOLEBI'S IN GRIEKENLAND?

 

Als één van de laatste EU-landen komt ook Griekenland steeds dichterbij invoering van het homohuwelijk.  SYRIZA, de partij van premier Alexis Tsipras heeft een wetsvoorstel ingediend dat geregistreerd partnerschap voor homokoppels mogelijk moet maken.

Later deze maand stemt het Griekse parlement over het wetsvoorstel.  De conservatieve coalitiepartner van Syriza is tegen, dus zoekt Syriza zijn heil bij de oppositie.  De centraal-linkse oppositiepartij PASOK zal  SYRIZA aan een meerderheid helpen.

De wet zorgt er onder meer voor dat homokoppels fiscaal gelijk worden gesteld aan andere koppels.  Adoptie en de voogdij over kinderen zijn niet in de plannen opgenomen.  Trouwen kunnen die koppels niet, want Griekenland heeft het homohuwelijk niet erkend.

Dat Griekse homokoppels zich niet officieel konden laten registreren, leidde 2 jaar geleden nog tot een uitspraak van het Europees Hof voor de Rechten van de Mens.  Het niet openstellen van het geregistreerd partnerschap voor homokoppels was toen al een heikel punt.  Met deze nieuwe wet hopen de Grieken een toekomstige reprimande te voorkomen.

Volgens homorechtenorganisaties moet er zelfs na een eventuele wetswijziging nog heel wat gebeuren.  "Het voorstel zorgt er niet voor dat we voor de wet compleet gelijk zijn", zegt campagnevoerder Leo Kalovyrnas. "Maar het is wel een stap in de goede richting."

Griekenland kent veel felle tegenstanders van het homohuwelijk.  Zo noemde de Grieks-orthodoxe bisschop van Thessaloniki het homohuwelijk een 'fout in de natuur'.  De conservatieve Griekse minister van justitie Sotiris Hatzigakis vindt het 'een gevaar voor de samenleving'.  "Ik wil het niet bespreken, ik wil er niet eens aan denken", zei hij in 2014 tegen het Griekse Mega TV over het homohuwelijk.

Griekenland is met Letland het laatste EU-land waar geregistreerd partnerschap voor homo's niet is toegestaan.  Desondanks zijn er in 2008, dankzij een hiaat in de wet, toch 2 Griekse homokoppels in het huwelijksbootje gestapt.  De Griekse huwelijkswet stelde dat een huwelijk moest bestaan uit 2 mensen, maar nergens was vastgelegd dat het om een man én een vrouw moest gaan.  Na hevige protesten vanuit orthodox-christelijke kringen werden de huwelijken in mei 2009 geannuleerd.

De homobeweging is de laatste jaren in Griekenland aan een opmars bezig.  Zo wordt sinds 2005 in Athene jaarlijks een Gay Pride gehouden.  Met het geregistreerd partnerschap lijkt de eerste stap gezet in het volledig gelijkstellen van homoseksuelen ten opzichte van de rest van de bevolking.  Maar dan moet het parlement het wetsvoorstel eerst nog goedkeuren.

De gaypride in Athene.

De commentaren zijn gesloten.