maandag, 07 december 2015

RELLEN IN ATHEENSE STUDENTENWIJK

RELLEN IN ATHEENSE STUDENTENWIJK

In de Atheense studentenwijk Exarchia zijn gisteravond rellen uitgebroken tussen anarchistische jongeren en de oproerpolitie.  De rellen braken uit na een herdenkingsmars voor de 15-jarige scholier, Alexis Grigoropoulos, die 7 jaar geleden werd doodgeschoten door de politie.  Dat leidde toen ruim 2 weken lang tot rellen.  Sindsdien wordt zijn dood elk jaar herdacht door studenten, scholieren en linkse partijen. 

De anarchisten gooiden gisteravond molotovcocktails en stenen naar de politie.  Ze staken ook auto's, kiosken en vuilnisbakken in brand.  Het was een chaos in de straten van de studentenwijk.   

Ook vorig jaar leidde de herdenking tot hevige rellen en ook de nacht voordien was het al onrustig in Athene.  Een Portugese toerist raakte gewond toen hij een steen tegen zijn hoofd kreeg die voor de politie was bedoeld.

De politie had alleszins rekening gehouden met geweld: de hele dag al waren in Athene meer dan 5000 agenten op de been, metrostations werden gesloten en straten afgezet.  In eerste instantie verliep de mars redelijk rustig, met slechts enkele opstootjes tussen demonstranten en politie. Maar na afloop vertrokken een paar 100 anarchisten naar Exarchia met het gekende gevolg.

helikopter.jpgEen politiehelikopter die de ganse dag boven Athene cirkelde (eigen foto)

16:23 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.