maandag, 30 november 2015

TSIPRAS TWITTERT HARD NAAR TURKIJE

TSIPRAS TWITTERT HARD NAAR TURKIJE

Alexis Tsipras heeft onmiddellijk na het vluchtelingenakkoord tussen de EU en Turkije enkele opmerkelijke tweets de wereld ingestuurd, die gericht waren aan de Turkse premier Davutoglu.  

Opvallend is dat de tweets na ongeveer een uur definitief zijn verwijderd.  Eerder werden ze ook al een keer weggehaald, maar even later verschenen de berichten weer even. 

In een eerste tweet verwees Tsipras naar het incident waarbij de Turken een Russisch gevechtsvliegtuig neerschoten: "Aan premier Davutoglu: Gelukkig zijn onze piloten niet zo temperamentvol als die van jullie tegen de Russen." 

Vervolgens deelde hij een sneer uit in 2 andere tweets: "Wat er in de Egeïsche Zee gebeurt is schandalig en onbegrijpelijk. Wij geven samen miljarden uit aan wapens. Jullie om ons luchtruim te schenden, wij om jullie te onderscheppen."

En Tsipras besloot met een vierde tweet: "Wij hebben de modernste luchtverdedigingssystemen - maar op de grond kunnen we niet eens smokkelaars vangen die onschuldige mensen laten verdrinken."

Wat de Griekse premier precies beoogt met deze tweets is onduidelijk. Maar de timing ervan is opmerkelijk: meteen na afloop van de bijeenkomst waarin de EU Turkije 3 miljard € belooft, en een heropende procedure voor een Turks EU-lidmaatschap in ruil voor strengere grensbewaking en betere vluchtelingenopvang. 

De verhoudingen tussen Turkije en Griekenland zijn al decennia lang gespannen.  Sinds 1974 houdt Turkije de noordelijke helft van het eiland Cyprus bezet.  Deze Turkse Republiek van Noord-Cyprus wordt behalve door Turkije door niemand erkend. 

De EU-lidstaat Republiek Cyprus, van de Grieks-Cyprioten, wordt weer niet erkend door Ankara.  De kwestie is een heet hangijzer in de onderhandelingen over het EU-lidmaatschap van Turkije.

20:26 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.