donderdag, 26 november 2015

CONFLICT MET TURKIJE DRIJFT RUSLAND NAAR GRIEKSE BOEREN

CONFLICT MET TURKIJE DRIJFT RUSLAND NAAR GRIEKSE BOEREN

Nu Rusland Turkse goederen boycot overweegt het land de grenzen te openen voor Griekse landbouwproducten.  Dat zegt eigenaar Jeroen Ketting van Lighthouse, een zakelijke dienstverlener voor westerse bedrijven in Rusland.

Sinds het incident waarbij Turkije een Russische straaljager uit de lucht schoot, en waarbij een van de piloten om het leven kwam, zijn de spanningen tussen Rusland en Turkije opgelopen.  Rusland maakte gisteren al bekend te overwegen een aantal gezamenlijke projecten met Turkije te schrappen en het land heeft volgens Ketting de grenscontroles van Turkse producten verstevigd.  "Dat komt op hetzelfde neer als een boycot."  De Russische consument zal dat merken in de supermarkt, waar de prijzen van groente en fruit zullen stijgen, zegt Ketting.

In de regio heeft Rusland naast Israël weinig alternatieven voor import, dus overwegen de Russen de grenzen open te stellen voor Griekenland, ondanks dat dat land onderdeel van de Europese Unie dat sancties tegen Rusland heeft ingesteld.  Ketting: "Griekenland is het lid van Europese familie dat het meest positief staat tegenover Rusland.  Andersom geldt dat ook."

De Russische overheid heeft haar landgenoten ook opgeroepen geen vakanties meer te boeken naar de Turkse kust.  Echt wakker ligt de Russische toerist daar niet van, zegt Ketting.  "Het vakantieseizoen voor Turkije loopt van het voorjaar tot de herfst en is net afgelopen.  Mogelijk is in het voorjaar van 2016 alles weer koek en ei tussen Rusland en Turkije."  Mocht dat niet het geval zijn, dan zijn Thailand, China en Vietnam alternatieven voor de Russische vakantiegangers.

Turkije doet er intussen alles aan om de verstoorde relatie met Rusland op te poetsen. Vandaag nodigde het Turkse leger nog Russische diplomaten uit om samen te werken.  Maar de Turken blijven ook herhalen dat ze de piloten van het gedoemde toestel meerdere keren hebben gewaarschuwd, iets dat door de piloot die het incident overleefde wordt ontkend.

 

21:15 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.