woensdag, 25 november 2015

VERLOREN GRIEKS EILAND UIT DE OUDHEID ONTDEKT?

VERLOREN GRIEKS EILAND UIT DE OUDHEID ONTDEKT?

Een internationaal team van archeologen is ervan overtuigd dat ze een verloren eiland in het oosten van de Egeïsche Zee ontdekt hebben.  Ze gaan ervan uit dat ze het eiland gevonden hebben waarop in de Griekse Oudheid de stad Canae stond.  Dat blijkt tegenwoordig als schiereiland met het Turkse vasteland verbonden, niet zo ver van het Griekse eiland Lesbos.

National Geographic meldt dat het vermoedelijke Canae gelegen is op een van de 3 Arginusae-eilanden, die vooral bekend zijn van de slag bij Arginusae (406 v.Chr.) ten tijde van de Peloponnesische Oorlog tussen Athene en Sparta.  Het was een kleine, strategisch belangrijke stad, gelegen langs de handelsroute tussen de Zwarte Zee en de Turkse zuidkust.

De Arginusae liggen maar een paar 100 meter voor de huidige Turkse kust en heten nu de Garip-eilanden.  Volgens historische verslagen waren het er 3, maar tegenwoordig zijn er nog slechts 2 eilanden.  . 

Uit grondmonsters die de onderzoekers namen, leiden ze af dat zich in de Late Middeleeuwen een verbinding tussen het vasteland en het eiland heeft gevormd; ook 15-eeuwse Ottomaanse kaarten tonen een schiereiland.  Bovendien vonden de archeologen in zee overblijfselen van een oude haven uit de hellenistische tijd (323 tot 31 v.Chr.), een andere aanwijzing dat het schiereiland ooit een eiland was. 

De vraag is hoe het kon dat het eiland zich met het vasteland verbonden heeft.  Men vermoedt dat er zich sediment gevormd heeft door aardbevingen of eroderende landbouwgrond.   Om de loop van de gebeurtenissen te reconstrueren, willen de wetenschappers de leeftijd van de geologische lagen bepalen met behulp van koolstofdatering. 

De Slag bij Arginusae luidde indirect het einde van de Peloponnesische Oorlog (2 jaar later) in.  Athene won weliswaar de slag, maar de overwinning kreeg een bittere nasmaak.  Een plotselinge storm maakte het onmogelijk om Atheners te redden van wie de schepen waren vernietigd, en nadat de Atheense bevelhebbers huiswaarts waren gekeerd, stemden de burgers van Athene voor hun executie omdat ze de soldaten aan hun lot zouden hebben overgelaten.

“Deze executies waren een knauw voor het moreel van de Atheense bevelhebbers en leidde indirect tot de definitieve overgave aan Sparta een jaar later”, zegt Barry Strauss, historicus aan de Cornell University.  “De wraak van de burgers heeft bijgedragen tot hun uiteindelijke ondergang”, voegt Paul Cartledge van Cambridge University hieraan toe. 

Het is onwaarschijnlijk dat de houten scheepswrakken de tand des tijds hebben doorstaan, maar met het bodemonderzoek in combinatie met historisch bronmateriaal denken onderzoekers de toenmalige maritieme netwerken in het gebied beter in kaart te kunnen brengen. 

canae.png

Daar zou het antieke Canae ontdekt zijn, in de achtergrond de kust van Lesbos.

20:57 Gepost door Yamas in Actualiteit, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.