maandag, 23 november 2015

EERSTE IKEAHUIZEN VOOR VLUCHTELINGEN GEBOUWD IN GRIEKENLAND

EERSTE IKEAHUIZEN VOOR VLUCHTELINGEN GEBOUWD IN GRIEKENLAND

Het zit in een platte doos, bestaat uit verschillende onderdelen en is gemakkelijk met een handleiding in elkaar te zetten.  NEEN, we bedoelen geen meubelstuk, maar hebben het over een huis.  Ikea bouwt speciale woningen voor vluchtelingen die gemakkelijk zijn te vervoeren en op te zetten.  De eerste 520 stuks staan inmiddels overeind.

De goede doelen tak van het meubelbedrijf, Ikea Foundation, ontwikkelt onder de naam 'Better Shelter' speciale huizen voor vluchtelingen.  De eerste bouwsels zijn opgetrokken op het Griekse eiland Lesbos, waar tot voor kort zo’n 3000 vluchtelingen per dag arriveerden en de winter voor de deur staat.   Ook zijn er 96 gebouwd in Macedonië.

Officieel kunnen de originele tenten van de Verenigde Naties een half jaar mee, maar in de praktijk blijkt dat ze vaak vele jaren blijven staan en er zelfs hele gezinnen in opgroeien.  De nieuwe huizen gaan ongeveer 3 jaar mee en kosten zo'n 1150 $ per stuk.  In totaal kunnen er zo'n 5 mensen in wonen.

Aangezien transport in grensgebieden vaak lastig is, worden de huizen aangeleverd in 4 platte dozen.  Hulpverleners en bewoners kunnen deze zonder speciaal gereedschap in elkaar zetten.  Als een woning na 4 tot 8 uur overeind staat, is het mogelijk om door middel van het zonnepaneel op het dak mobieltjes op te laden.

UNHCR, de vluchtelingenorganisatie van de VN, heeft in totaal 10.000 huizen bij de Zweedse meubelgigant besteld.  Ikea zou meer willen produceren, maar heeft daarvoor onvoldoende capaciteit, zei een woordvoerder van Better Shelter in oktober tegen Quartz.

Ikea Foundation blijft daarom ambitieus.  "Dit is slechts het begin. We gaan deze units en andere producten verder ontwikkelen om veel meer vluchtelingen te kunnen helpen", zegt bestuurder Johan Karlsson van Better Shelter optimistisch in een persbericht.

Het Zweedse bedrijf levert ook sinds het begin van de crisis bedden en beddengoed aan opvangcentra voor vluchtelingen in het thuisland. Daarnaast doneert de meubelgigant onder andere per verkochte ledlamp 1 € aan UNHCR.

21:39 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.