vrijdag, 06 november 2015

TEKORT AAN BEGRAAFPLAATSEN OP LESBOS

TEKORT AAN BEGRAAFPLAATSEN OP LESBOS

Dobberende lijken als stukken drijfhout in de zee, aangespoelde lichamen in het zand, dode kinderen verstrikt in zeewier.  Dagen vol dood volgen elkaar gestaag op aan de Griekse kust.  Er zijn zelfs zoveel vluchtelingen verdronken de laatste tijd dat de begraafplaats van de hoofdstad Mytilini op het Griekse eiland Lesbos volledig vol ligt.  Op verschillende graven hetzelfde opschrift: 'onbekend kind'.

In oktober hebben 218.394 vluchtelingen en migranten de Middellandse Zee overgestoken op weg naar Europa, een nieuw maandrecord volgens het VN-vluchtelingencommissariaat UNHCR.  De meerderheid van de vluchtelingen kwam aan in Griekenland, vooral op het eiland Lesbos.  Ongeveer 3.440 vluchtelingen kwamen dit jaar om het leven bij hun oversteek. 

Ook in Lesbos weten ze intussen dus heel goed hoe de dood eruitziet.  In de afgelopen week alleen al verdronken 100 mensen voor hun kust. Het eiland kan het grote aantal doden nu niet meer slikken. 

Verschillende lichamen worden in Mytilini noodgedwongen bewaard in oude restaurantvriezers, want in het lokale mortarium is geen plaats meer.  60 doden, waaronder 20 kinderen, liggen opgestapeld in een grote gekoelde bootcontainer in afwachting tot er voor hen een laatste rustplaats wordt gevonden.  "Het moeilijkste vind ik de kinderen", zegt begrafenisondernemer Theodorus Nousius.  "Het zijn baby's, kinderen, jongens en meisjes.  Ik wou dat ik niet zoveel werk had."

Op het Agios Panteleimonbegraafplaats in Mytilini vormen hout en afgedankte stukken steen van oude grafstenen de verse graven van verdronken vluchtelingen.  'Onbekend kind', staat er met pen of potlood op verschillende witte bordjes.

Terwijl de lichamen blijven opstapelen, zoeken de lokale autoriteiten volop naar stukken land om de doden in op te bergen.  Intussen begraven vrijwilligers zoveel mogelijk slachtoffers op tijdelijke, ineengeflanste noodbegraafplaatsen.  Een vrijwilliger vertelt hoe moeilijk hij het daarmee heeft. "Al even verschrikkelijk als de hele situatie is het feit dat we deze mensen niet eens een fatsoenlijk graf kunnen geven."

22:23 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.