zondag, 01 november 2015

22 ANTIEKE SCHEEPSWRAKKEN ONTDEKT VOOR GRIEKSE KUST

22 ANTIEKE SCHEEPSWRAKKEN ONTDEKT VOOR GRIEKSE KUST

In de Fourni-archipel in de Egeïsche Zee (nabij Samos) hebben archeologen een bijzonder unieke ontdekking gedaan.  Op de zeebodem vonden ze op 13 dagen tijd maar liefst 22 scheepswrakken.  De expeditie werd geleid door onderwaterarcheoloog Peter Campbell van de Universiteit van Southampton en de Griekse archeoloog George Koutsouflakis.  Toen ze bij de groep van 13 eilandjes arriveerden, hadden ze geruchten gehoord van artefacten van oude schepen die in de buurt gevonden werden. 

Tijdens hun allereerste duik trof het team meteen een scheepswrak aan, wat ze beschouwden als 'een goed voorteken'.  Na 5 dagen hadden de duikers al 10 scheepswrakken gelokaliseerd.  Op 1 dag vonden ze er vervolgens nog 6. 

Op dat ogenblik besloten de archeologen, volledig overweldigd door het succes van de expeditie, hun zoektocht naar nieuwe wrakken te staken, zodat ze zich zouden kunnen concentreren op de verzameling en verwerking van informatie over de schepen die ze aangetroffen hadden.  Maar tegen het einde van de expeditie vonden ze desondanks toch nog 6 nieuwe schepen.  Op 13 dagen kwam het totaal daarmee op 22 wrakken. 

Op deze korte tijdsspanne, vergrootte het team van Campbell en Koutsouflakis, dat bestaat uit zeearcheologen, lokale vissers en sponsduikers, het totaal gekende aantal historische scheepswrakken in Griekenland met 12 %.  De scheepswrakken dateren van 700 v. Chr. tot de 16de eeuw.  De oudste wrakken zijn meer dan 2500 jaar oud. 


Het grote aantal gezonken schepen suggereert niet zozeer dat de regio gevaarlijk was, maar eerder dat hier gedurende vele eeuwen een druk bevaren zeevaartroute passeerde.  Alle schepen volgden dezelfde handelsroute, die de Noord-Egeïsche Zee en Zwarte Zee verbond met de Levant, Cyprus, Palestina en Egypte. 

Alle 22 wrakken zijn handelsschepen, er werden geen oorlogsschepen aangetroffen. "Dat komt voor ons goed uit," aldus Campbell: "deze wrakken vertellen het verhaal van de gewone man en we willen graag ontdekken hoe het leven voor de gemiddelde zeiler er in 400 v. Chr. uitzag." 

Het team wil de regio in september 2016 verder uitkammen: ze verwachten nog meer schepen aan te treffen, al beseffen ze dat deze vondst uitzonderlijk was. "Ik denk niet dat ik ooit nog de kans zal krijgen om 22 scheepswrakken in één seizoen te vinden," zei Campbell: "het is echt een ontdekking die je maar eens in je leven doet."

10:07 Gepost door Yamas in Actualiteit, Cultuur, Geschiedenis | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.