zaterdag, 31 oktober 2015

ALARM VOOR 4 GROOTSTE GRIEKSE BANKEN

ALARM VOOR 4 GROOTSTE GRIEKSE BANKEN

De 4 grootste banken van Griekenland hebben 14,4 miljard € tekort om economische schokken goed op te kunnen vangen.  Dat heeft de Europese Centrale Bank vandaag bekendgemaakt.  

De ECB, die sinds dit jaar toezicht houdt op alle grote Europese banken, onderwierp Alpha Bank, Eurobank, National Bank of Greece en Piraeus Bank aan verschillende stresstests.

Bij relatief normale economische ontwikkelingen hebben de vier banken gezamenlijk 4,4 miljard € tekort. Bij een negatief scenario loopt dat op tot 14,4 miljard €.  De Griekse banken hebben nu een week om met een plan te komen om de tekorten aan te vullen en financieel gezond te worden.

Het boekenonderzoek en de stresstests zijn onderdeel van het Griekse steunpakket, waarover in juli een akkoord werd bereikt tussen de schuldeisers (waaronder de ECB) en de Griekse overheid.  Onderdeel daarvan is zo’n 85 miljard € aan extra steun voor Griekenland, waarvan 25 miljard € is geoormerkt voor hulp aan de Griekse banken.

Ongeveer een jaar geleden werden alle grote Europese banken aan precies dezelfde stresstest onderworpen. 

Van alle 123 Europese banken die toen werden onderzocht, bleken er in totaal 25 een kapitaaltekort te hebben. Dat tekort bedroeg gezamenlijk zo’n 25 miljard €.  Eurobank en National Bank of Greece behoorden toen ook al tot de banken die nog extra geld moesten ophalen.

18:41 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.