maandag, 26 oktober 2015

6 MILJOEN € NOODSTEUN VOOR VLUCHTELINGEN IN GRIEKENLAND

6 MILJOEN € NOODSTEUN VOOR VLUCHTELINGEN IN GRIEKENLAND

Griekenland krijgt 5,9 miljoen € van de Europese Commissie om de opvang en registratie van vluchtelingen te verbeteren.  Het geld is voldoende om de komende 4 maanden de kosten te dragen van het vervoer van minstens 60.000 migranten van de eilanden naar het vasteland, laat de commissie vandaag weten.

De bijdrage komt uit het noodfonds voor Asiel, Migratie en Integratie en mag alleen worden gebruikt voor mensen die zijn geregistreerd en van wie vingerafdrukken zijn genomen.  Van het Griekse vasteland wordt een deel herverdeeld over Europa.  Eerder werd afgesproken 160.000 vluchtelingen vanuit Griekenland en Italië te herplaatsen. 

Griekenland gaat de komende tijd 50.000 vluchtelingen opvangen, zo besloten regeringsleiders gisteren op een top in Brussel over vluchtelingenroutes.  Die groep wordt verdeeld over asielcentra en gastgezinnen. 

Dit jaar zijn al een half miljoen migranten Griekenland binnengekomen, veelal Syriërs die de oversteek vanuit Turkije wagen.  Omdat de eilanden waar ze aankomende opvang niet aankunnen openen de Grieken op aandringen van Europa registratiecentra.  Het eerste werd onlangs geopend op Lesbos en de komende tijd worden dergelijke centra ook op andere eilanden opgezet. 

Het Europese grensagentschap Frontex speelt hierbij een belangrijke rol. Die organisatie gaat ook helpen om migranten langs de Griekse grenzen met Albanië en Macedonië te registreren.  Ook in Bulgarije, Kroatië en Servië wordt Frontex versterkt. Frontex vroeg vorige maand om 775 extra grensfunctionarissen, waarvan 610 voor Griekenland.  De EU-lidstaten hebben er nu 326 toegezegd. Dat betekent dat de operatie nog niet naar behoren kan worden uitgebreid, aldus Frontex-directeur Fabrice Leggeri.

 

21:05 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.