maandag, 12 oktober 2015

GRIEKSE OVERHEID KAN BANKKLUIZEN CONTROLEREN

GRIEKSE OVERHEID KAN BANKKLUIZEN CONTROLEREN

De Griekse fiscus zal de bankkluizen van zijn inwoners controleren.  Die maatregel moet ervoor zorgen dat de belastingontwijking tot een minimum wordt herleid, maar moet vooral de inkomsten voor de staat verhogen.  Tryfon Alexiadis, Grieks vice-minister van financiën, heeft aangekondigd dat de overheid zich vooral zou toespitsen op inwoners die meer dan 150.000 € vorderingen van de Griekse fiscus hebben ontvangen.

Ook zal er volgens Alexiadis gericht aandacht worden besteed aan inwoners die al eerder van belastingontduiking werden verdacht.  De overheid zal de bankkluizen van de betrokkenen zonder enige voorafgaande aankondiging kunnen openen.

Viceminister Alexiadis wees erop dat de belastinginspecteurs bij de controles de helft van het contant geld dat in de bankkluizen wordt aangetroffen, in beslag zullen kunnen nemen.  Ook aandelen, obligaties, juwelen en zelfs kunstwerken zullen volgens de viceminister kunnen worden geconfisceerd.

"Wanneer de belastingontduiking de grens van 100.000 € overschrijdt, zal er tegen de betrokkene bovendien een gerechtelijke vervolging worden opgestart," waarschuwde Tryfon Alexiadis.  De maatregel maakt volgens waarnemers duidelijk hoe ver de Griekse regering wil gaan om zijn economie boven water te kunnen houden.

De linkse Griekse regering heeft na de herverkiezingen van de linkse partij Syriza aangegeven de economie van het land te zullen redden door het beleid nog verder te verstrengen, decennia van favoritisme te zullen uitroeien en een grotere druk te zullen zetten op de oligarchen en gesofisticeerde belastingontduikers die de Griekse staat minstens 30 miljard € per jaar aan onaangegeven rijkdom zouden kosten.

Minister Alexiadis beloofde dat de operatie tussen 15 miljard € en 20 miljard € zou opbrengen.  De minister voegde er daarbij aan toe dat alle Grieken een bijdrage moeten leveren om de economie te redden.

Volgens een aantal opinie-polls in aanloop naar de jongste verkiezingen bleek dat 70 % van de Grieken van mening was dat de autoriteiten onvoldoende inspanningen deden om belastingontduiking aan te pakken, maar daarentegen kozen om meer budgetbeperkingen door te voeren en extra belastingen te introduceren om de verloren inkomsten te compenseren.

De controle van de bankkluizen is één van de ingrepen die nu aan het Griekse parlement worden voorgelegd.  Wanneer die maatregelen niet worden goedgekeurd, dreigt een volgende schijf van 3 miljard € steun van de internationale crediteuren voor het land geblokkeerd te zullen worden.

Griekenland heeft dat die bijkomende financiële middelen snel nodig om een aantal dringende staatsuitgaven, zoals de pensioenen en lonen van de ambtenaren, te kunnen betalen.

Toen de Griekse overheid eerder dit jaar op het rand van een bankroet balanceerde en strenge kapitaalcontroles werden aangekondigd, beslisten vele inwoners om uiteindelijk meer dan 10 miljard € aan spaargelden thuis of in bankkluizen te verbergen.

Volgens ramingen van de Griekse centrale bank zou in het land sinds de uitbraak van de financiële crisis 6 jaar geleden ruim 30 miljard € in bankkluizen en op andere locaties zijn verborgen.

Minister Alexiadis

19:23 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.