donderdag, 08 oktober 2015

"TSIPRAS 2" KRIJGT VERTROUWEN VAN PARLEMENT

"TSIPRAS 2" KRIJGT VERTROUWEN VAN PARLEMENT

Het Griekse parlement heeft woensdagnacht het vertrouwen uitgesproken in de nieuwe regering van Alexis Tspiras.  Alle 155 parlementsleden van de coalitie stemden ‘ja’, op een totaal van 300 zitjes, zo maakte de parlementsvoorzitter bekend.  De oppositie, goed voor 144 leden, stemde tegen; 1 parlementslid was afwezig.

De debatten over de nieuwe regering-Tspiras 2 namen 3 dagen in beslag.  Maar veel nieuws leverde dat niet op: het beleid van de nieuwe regering wordt immers grotendeels bepaald door het besparingsprogramma dat deze zomer met de internationale schuldeisers is afgesproken.  Tsipras gaf in zijn regeringsverklaring toe dat de Grieken moeilijke tijden te wachten staan.  Hij hoopt, na het realiseren van de afspraken, met de schuldeisers te kunnen gaan praten over een verlichting van de Griekse staatsschuld en het herkapitaliseren van de Griekse banken.  De premier verwacht dat zijn land begin 2017 weer op de financiële markten een beroep zal kunnen doen.

De minister van Financiën Tsakalatos legde een ontwerpbegroting voor waaruit blijkt dat de Griekse staatsschuld eind dit jaar zal uitkomen op 315,8 miljard euro of 181,8 % van het bruto binnenlands product (bbp), maar volgend jaar zal stijgen tot 333,5 miljard € of 192,4 % van het bbp. De werkloosheid zou met 25,8 % in 2016 extreem hoog blijven.

De regering, een coalitie tussen het linkse Syriza en het rechts-populistische Anel, kwam er na de verkiezingen van 20 september.  Tspiras had zelf op die verkiezingen aangestuurd, na een mandaat van 7 maanden eerder dit jaar.

Εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση από την πλειοψηφία

07:22 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.