zaterdag, 03 oktober 2015

OLYMPISCHE INFRASTRUCTUUR KRIJGT EINDELIJK BESTEMMING: ONDERDAK VOOR VLUCHTELINGEN

OLYMPISCHE INFRASTRUCTUUR KRIJGT EINDELIJK BESTEMMING: ONDERDAK VOOR VLUCHTELINGEN

Griekenland lijkt een oplossing te hebben gevonden voor de tijdelijke opvang van vluchtelingen: Olympische sporthallen. Veel van die gebouwen staan sinds de Spelen van 2004 leeg, en kunnen onderdak bieden aan de vluchtelingen die nu door het centrum zwerven.

De eerste 500 vluchtelingen zijn donderdag al overgebracht naar de Olympische Galatsi-hal in Athene.  Die werd in 2004 gebruikt voor tafeltennis en ritmische gymnastiek. Het sportcomplex is voor veel Grieken een pijnlijke herinnering aan de welvarende jaren van voor de economische crisis. De bouw ervan kostte volgens de Wall Street Journal 61 miljoen $, maar ondanks grootse plannen van de gemeente, die er een entertainmentcentrum zou van maken, heeft het complex sindsdien leeggestaan.

De Galatsi-hal is dan ook een welkome nieuwe opvang voor de vluchtelingen in Athene. Tot voor kort bivakkeerden zij op het Victoriaplein in het centrum, vlakbij het bus- en treinstation. Omwonenden ergerden zich aan de honderden tot enkele duizenden Syriërs en Afghanen die op het plein overnachtten.

De spanningen rond het plein liepen deze week hoog op, toen er een vechtpartij uitbrak tussen de vluchtelingen. De oorzaak van de ruzie was niet bekend. Wel duidelijk was dat de buurtbewoners er klaar mee waren. Burgemeester Giorgos Kaminis riep de regering woensdag op een oplossing te vinden. "Wij kunnen leegstaande gebouwen beschikbaar stellen als de rijksoverheid het plein ontruimt", zei hij in Griekse media.

Het idee om de vluchtelingen in de Galatsi-sporthal op te vangen kwam van de regering. Zij werden er eerder van beschuldigd zich passief op te stellen ten opzichte van de vluchtelingencrisis. De staatssecretaris van migratie liet zijn goede wil blijken door persoonlijk mee te werken aan de ontruiming van het plein. Ook zette de regering tolken in om de vluchtelingen uit te leggen wat er met ze ging gebeuren, en met bussen werden ze naar de sporthal in een buitenwijk van de stad vervoerd.

De Galatsi-hal is niet het eerste Olympische complex dat voor de opvang voor vluchtelingen wordt gebruikt. Vorige week kregen vluchtelingen al onderdak in een leegstaande hockeyhal aan de Griekse kust. De regering overweegt om ook de deuren van andere Olympische hallen voor hen open te zetten.

18:59 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek, sport | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.