maandag, 21 september 2015

DEFINITIEVE UITSLAG VERKIEZINGEN GRIEKENLAND

DEFINITIEVE UITSLAG VERKIEZINGEN GRIEKENLAND

De definitieve uitslag van de Griekse parlementsverkiezingen van gisteren werd vandaag maandag bekendgemaakt.  Het radicaallinkse Syriza van uittredend premier Alexis Tsipras blijft met 35,46 % van de stemmen de grootste partij en sleept 145 van de 300 zetels in het parlement in de wacht, tegenover 149 in het vorige parlement.  De rechtspopulistische Onafhankelijke Grieken (ANEL), die wellicht opnieuw een coalitie zullen vormen met Syriza, stranden op 10 zetels.

Tijdens de verkiezingscampagne zag het ernaar uit dat Syriza en het conservatieve Nea Dimokratia (ND) in een nek-aan-nekrace verwikkeld waren.  Maar de verkiezingsuitslag laat aan duidelijkheid niet te wensen over. Met 28,10 % strandt de partij van Evangelis Meimarakis op meer dan 7 % van Syriza.  ND mag 75 volksvertegenwoordigers naar het parlement sturen.  Dat Syriza bijna 2 keer zoveel zetels telt, heeft het te danken aan de bonus van 50 zetels voor de partij die als grootste uit de bus komt.

In totaal sprongen 8 partijen over de kiesdrempel van 3 %.  Behalve Syriza, ND en ANEL zijn dat het extreemrechtse Gouden Dageraad, dat 6,99 % (18 zetels) haalde, de socialisten van PASOK haalden 6,28 % (17 zetels), de communistische KKE 5,55 % (15 zetels), het sociaalliberale To Potami 4,09 % (11 zetels) en de Unie van Centristen 3,43 % (9 zetels).  LAE, de afscheuring van misnoegde Syriza-politici, kwam niet verder dan 2,86 % en blijft dus afwezig in het nieuwe parlement.

Het ziet ernaar uit dat Tsipras snel herbenoemd zal worden tot eerste minister.  Voor zijn ontmoeting met ANEL-leider Panos Kammenos maakte hij zich maandag sterk nu over “een uitstekende mogelijkheid te beschikken om 4 jaar vooruit te plannen, zodat we onze burgers uit deze moeilijke tijden kunnen loodsen”.  Tsipras heeft ondertussen een ontmoeting met president Prokopis Pavlopoulos gehad.

Ook al bestaat er in Griekenland opkomstplicht, is 43,43 % van de stemplichtigen zondag niet komen opdagen aan de stembus.

Εντολή σχηματισμού κυβέρνησης έλαβε ο Τσίπρας - στις 8 μ.μ. η ορκωμοσία του Πρωθυπουργού

17:58 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.