zondag, 20 september 2015

WINT SYRIZA TOCH?

WINT SYRIZA TOCH?

De radicaallinkse partij Syriza lijkt de verkiezingen gewonnen te hebben. Volgens de officiële prognose op basis van een kwart getelde stemmen, komt de partij van premier Alexis Tsipras uit op 35,5 % van de stemmen.  De conservatieven van Nea Dimokratia volgen met 28 % van de stemmen.

De neonazistische Gouden Dageraad kreeg 7,1 % van de stemmen.  In totaal lijken 8 partijen een plek in het parlement te krijgen.  De nieuwe partij LAE, een groep van voormalige Syriza-leden die tegen het bezuinigingsbeleid is gekant, lijkt de kiesdrempel van 3 % net niet te gaan halen.

De partijleider van Nea Dimokratia, Vangelis Meimarakis, gaf zijn verlies eerder op de avond al toe.  Hij riep Tsipras op zo snel mogelijk een nieuwe regering te vormen.  'De uitslagen lijken te wijzen op een eerste plaats voor Syriza en meneer Tsipras', zei Meimarakis.  'Ik feliciteer hem en roep hem op de regering te vormen die we nodig hebben, en dat voor te leggen aan het parlement.'

Meimarakis heeft tijdens de campagne gezegd bereid te zijn een regering van nationale eenheid te vormen met Syriza.  Tsipras sloot deze mogelijkheid uit.  Zonder absolute meerderheid zal Tsipras toch op zoek moeten naar een of meerdere coalitiepartners.

Voormalig Syriza-minister Panos Skourletis reageerde blij op de exitpoll.  'Het is de eerste keer dan een partij een moeilijke reddingsdeal sluit en daarvoor wordt beloond', aldus Skourletis.  'Tot nu toe was het electoraat duidelijk tegen de reddingspakketten.'

Tsipras toen hij deze morgen uit het stemhokje kwam.

20:52 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.