vrijdag, 04 september 2015

BELGISCHE ARTSEN TERUG VAN SOLIDARITEITSMISSIE IN GRIEKENLAND

BELGISCHE ARTSEN TERUG VAN SOLIDARITEITSMISSIE IN GRIEKENLAND

Op donderdag 3 september kwamen 5 medewerkers van Geneeskunde voor het Volk, het netwerk van medische groepspraktijken van de PVDA, terug van hun solidariteitsreis naar Athene.

4 artsen en een verpleegster brachten in het kader van de campagne “No to austerity” (www.oxitoausterity.be) een bezoek aan een aantal sociale gezondheidscentra in Athene. Ze verzamelden tal van getuigenissen over de humanitaire toestand ter plaatse. 

Anne Delespaul, dokter in Seraing en hoofd van de delegatie is van mening dat wij “de situatie in Griekenland compleet onderschatten.  De impact van de besparingen die het IMF dit land oplegt, is enorm: 1,5 miljoen mensen zijn werkloos, 3 miljoen mensen leven onder de armoedegrens, er zijn kinderen die flauwvallen in de klas omdat ze niet gegeten hebben, om nog te zwijgen van ziektes die opnieuw de kop opsteken en dateren uit een ander tijdperk, zoals tuberculose. oDit is een heel ernstige humanitaire crisis!”

De besparingsmaatregelen hebben ook invloed op de algemene gezondheidstoestand van de Griekse bevolking: het aantal depressies en zelfmoorden gaat pijlsnel de hoogte in. 1 op 3 Grieken heeft geen ziekteverzekering meer en er zijn dus enorm veel mensen die zich niet meer kunnen laten verzorgen. Het medisch team is dan ook een aantal gezondheidscentra in Griekenland gaan bezoeken waar dokters op vrijwillige basis hulp verlenen en aan de meest behoeftige zieken medische zorgen verstrekken.

Het team getuigt van de ernst van de toestand ter plaatse. Anne Delespaul: “In het sociaal gezondheidscentrum Ellinikou, dat is opgenomen in onze steuncampagne, verzorgen een 200-tal vrijwilligers elke dag zo’n 40 à 50 mensen. We hoorden heel aangrijpende getuigenissen van patiënten, zoals van Emmanuel, 60 jaar, die 3 jaar geleden werd ontslagen omdat hij te oud was. Zijn hele familie leeft nu uitsluitend van het loon van zijn oudste dochter.” Dankzij een sociale apotheek kunnen patiënten ook gratis medicijnen krijgen.

Al die toestanden zijn het gevolg van de opgelegde besparingspolitiek van de trojka (EU, ECB, IMF). De meest recente maatregelen die in juli beslist werden, riskeren bovendien de toestand nog erger te maken. Daarom besloot Geneeskunde voor het Volk 2 weken geleden een campagne te lanceren voor solidariteit met de Grieken (www.oxitoausterity.be). Het was in die context dat dit bezoek werd georganiseerd. Via deze campagne “No to austerity” zamelen de groepspraktijken van Geneeskunde voor het Volk steun in voor drie sociale gezondheidscentra in Griekenland (KIFA-Athene, Ellinikon en Piraeus). Tientallen medewerkers aan deze campagne verkopen armbandjes en badges “No to austerity” en halen financiële steun op, overal in het land. En met succes: in minder dan 2 weken werd al 3.500 € opgehaald.

DSC05778.JPG

De Griekse Club Yamas uit Bredene steunt al een aantal jaren 'Dokters van de Wereld' in Chania op Kreta met materiaal (eigen foto)

De commentaren zijn gesloten.