donderdag, 03 september 2015

SYRIZA KOPPOSITIE IN PEILINGEN KWIJT

SYRIZA KOPPOSITIE IN PEILINGEN KWIJT

De steun voor Syriza is al een tijdje tanende.  Dit weekend kon de partij volgens verschillende peilingen nog op 23 tot 27 % van de stemmen rekenen, terwijl 21 tot 23 % van de kiesgerechtigde Grieken zich achter Nieuwe Democratie schaarde.  In mei bedroeg de voorsprong van Syriza op andere partijen nog 15 %.  Nu is de versplintering heel groot.

De partij die Syriza nu in de peilingen voorbijgaat, is die van voormalig premier Antonis Samaras, Tsipras’ voorganger. Nea Dimokratia won namelijk in 2012 de Griekse verkiezingen en vormde toen een verbond met het socialistische Pasok en Democratisch Links.  Eind vorig jaar kwam die regering ten val.

Nadat Syriza in januari van dit jaar de verkiezingen won, keerde echter geen van deze partijen terug in de regering, omdat Tsipras een regering vormde met de Onafhankelijke Grieken.  Die partij dreigt bij nieuwe verkiezingen de kiesdrempel echter niet te halen, waardoor Tsipras op anderen is aangewezen.

De vorige maand afgetreden premier heeft onlangs echter al laten weten dat hij niet wil regeren met Nea Dimokratia en Pasok.  En ook een verbond met de nieuwe centrumpartij To Potami is voor hem geen optie.  Of Tsipras na de verkiezingen van 20 september opnieuw plaatsneemt in de regering is dus nog maar de vraag.

Tsipras maakte 2 weken geleden bekend dat hij terugtrad als premier.  Hij nam dat besluit kort nadat Griekenland na lang overleggen een deal sloot over een nieuw steunpakket, in ruil voor forse hervormingen.  In de aanloop naar de verkiezingen van januari had Tsipras juist aangekondigd verdere hervormingen te willen voorkomen.

images.jpg

18:53 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.