dinsdag, 25 augustus 2015

LAE AAN ZET IN GRIEKENLAND

LAE AAN ZET IN GRIEKENLAND

In Griekenland is de rechtse oppositie van Nea Dimokratia er niet in geslaagd een nieuwe regering op de been te brengen.  Ze had daarvoor 3 dagen de tijd gekregen nadat premier Alexis Tsipras vorige week zijn ontslag had aangekondigd.  Volgens de grondwet komt nu de derde partij in het parlement aan zet: het linkse LAE  (Volkseenheid) van Syriza-dissident Panagiotis Lafazanis.

De pogingen om een nieuwe regering te vormen, maken deel uit van een grondwettelijk proces, maar zullen hoogstwaarschijnlijk niets opleveren. Als nu ook Panagiotis Lafazanis niet in zijn opdracht slaagt, zijn vervroegde verkiezingen onafwendbaar.

Echt verrassend is dat allemaal niet, want in feite is 20 september al vastgelegd als verkiezingsdatum. Alles wijst erop dat president Prokopis Pavlopoulos volgende donderdag een interim-regering in het zadel zal helpen die de vervroegde verkiezingen zal voorbereiden. 

Hoewel Alexis Tsipras en Syriza er na hun verkiezingszege van januari eigenlijk niet in geslaagd zijn hun verkiezingsbeloften waar te maken en nieuwe besparingen af te wenden, blijft Tsipras veruit de populairste politicus in Griekenland. Bovendien heeft hij weinig of geen concurrentie: het socialistische Pasok van Evangelos Venizelos stelt electoraal niets meer voor, het rechtse Nea Dimokratia wordt na het opstappen van Antonis Samaras geleid door een interim-leider en het linkse Volkseenheid van Panagiotis Lafazanis moet zichzelf nog op de politieke kaart zetten.

Tsipras heeft dan ook veel kans om volgende maand als overwinnaar uit de stembusslag te komen en kan op die manier zijn positie als premier consolideren.

LAE-Chef Panagiotis Lafazanis (links) mit Staatspräsident Prokopis Pavlopoulos (Foto: EPA/YANNIS KOLESIDIS)

12:55 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.