donderdag, 20 augustus 2015

VERVROEGDE VERKIEZINGEN IN GRIEKENLAND OP 20 SEPTEMBER?

VERVROEGDE VERKIEZINGEN IN GRIEKENLAND OP 20 SEPTEMBER?

In Griekenland komen vervroegde verkiezingen, melden lokale media.  "De verkiezingen komen, zo hoor ik", zei minister van Financiën Euklides Tsakalotos vandaag al in het parlement.  De verkiezingen zouden gehouden worden op 20 september.  Bij het uitschrijven van vervroegde verkiezingen, moet Tsipras van de grondwet terugtreden. Een opperrechter zal dan een interim-regering gaan leiden.

De nieuwe minister van Energie, Panos Skourletis, had eerder aangedrongen op een nieuwe gang naar de stembus.  Volgens Griekse media wordt er vandaag intensief vergaderd in de kantoren van de regering.  

Volgens de krant Kathimerini zit Tsipras momenteel samen met een kransje topadviseurs en ministers van zijn regering om zijn strategie te bepalen.  Ofwel worden de nieuwe verkiezingen op 13 of 20 september worden gehouden, of anders begin oktober. Dat zegt de publieke omroep ERT.

Tsipras (41), die nog maar 7 maanden premier is, zou met een hernieuwd mandaat van de kiezer zijn autoriteit willen herstellen na maandenlange harde onderhandelingen met Europa en het IMF. 

Premier Alexis Tsipras leidt de linkse partij Syriza.  Hij sloot onlangs een omstreden akkoord met de schuldeisers over bezuinigingen in ruil voor financiële steun.  Hij kreeg de steun van het parlement, dankzij de oppositie.  Tientallen parlementsleden van zijn eigen partij stemden tegen.

Met nieuwe verkiezingen wil Tsipras ook het hoofd bieden aan de rebellie in zijn eigen partijrangen.  Het radicale Linkse Platform, dat deel uitmaakt van Syriza, is bijzonder kritisch voor het nieuwe programma en premier Tsipras.  Volgens minister van Energie Panos Skourletis heeft de regering geen keuze: "We moeten duidelijk weten of we nog een meerderheid hebben of niet".

Volgens bronnen van het Duitse nieuwsmedium Focus Online zou de premier dan ook klaar zijn om vanavond nog zijn ontslag in te dienen.  Dit bericht werd echter nog niet officieel bevestigd.

DSC01654.JPG

Premier Tsipras (eigen foto)

17:13 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.