vrijdag, 31 juli 2015

ZONDAG REFERENDUM BINNEN SYRIZA

ZONDAG REFERENDUM BINNEN SYRIZA

De Griekse premier Alexis Tsipras heeft voor aanstaande zondag een referendum binnen zijn eigen partij Syriza voorgesteld om het financiële reddingsplan voor zijn land in stemming te brengen.  "We kunnen zo niet doorgaan, we moeten de beslissing van de meerderheid binnen Syriza respecteren", aldus Tsipras tijdens een bijeenkomst met het centraal comité, het bestuur van zijn partij.

Tsipras heeft het centraal comité tevens voorgesteld een noodcongres te organiseren in september.  De partijtop moet voor het einde van de dag beslissen of ze akkoord gaat met het idee van de eerste minister. Tijdens zijn toespraak verdedigde de premier het steunpakket van 86 miljard €. Een Grexit is geen optie, zo zei hij. 

Tijdens een interview voor de Griekse radio beschuldigde de premier dissidenten in zijn partij van het manipuleren van het landelijk referendum eerder deze maand, toen vertrekken of blijven in de eurozone ter discussie stond. 

Vervroegde verkiezingen zijn misschien nodig, gaf de premier te kennen. "Ik ben de laatste persoon die uit is op verkiezingen als ik een gegarandeerde meerderheid in het parlement heb", aldus Tsipras.  "Heb ik die niet, dan zullen we verkiezingen moeten houden."

Meer dan dertig van de 149 Syriza-verkozenen stemden tegen de eerste golf van nieuwe hervormingen die de schuldeisers vroegen. Syriza is nu afhankelijk van steun uit de oppositie.

06:11 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.