donderdag, 30 juli 2015

ZONDER MEERDERHEID KOMEN ER VERVROEGDE VERKIEZINGEN VOLGENS TSIPRAS

ZONDER MEERDERHEID KOMEN ER VERVROEGDE VERKIEZINGEN VOLGENS TSIPRAS

"Als ik geen parlementaire meerderheid heb, zullen we verplicht zijn naar verkiezingen te gaan", zo stelde de Griekse premier Alexis Tsipras in een interview op de Griekse radio.  Hij zei dat de Griekse regering zal blijven samenwerken met de eurolanden, maar rekent nog altijd op schuldhulp.

Ruim 30 van zijn 149 parlementsleden, onder wie ex-minister van Financiën Yanis Varoufakis, weigerden midden juli de deal te steunen die hij beklonk met de Europese leiders.  Goedkeuring voor het plan kreeg Tsipras enkel dankzij de oppositie. "Ik zou de laatste persoon zijn om verkiezingen te willen, als ik zeker was van een parlementaire meerderheid om mijn vierjarige termijn door te komen.  Maar als ik geen parlementaire meerderheid heb, zullen we verplicht zijn naar verkiezingen te gaan", klonk het in het interview met radiozender Sto Kokkino.

Tijdens het gesprek stak de Griekse premier zijn afkeer van de bezuinigingen en hervormingen die van Griekenland worden geëist opnieuw niet onder stoelen of banken.  Volgens de premier doet dat echter niet ter zake. "Ik ken het raamwerk van de deal die we tekenden op de top van de eurozone op 12 juli.  We zullen deze afspraken implementeren, los van het feit of we het ermee eens zijn of niet. Niet meer of niet minder." Vervolgens kan Griekenland volgens Tsipras na een eerste evaluatie van het programma, in november, rekenen op schuldhulp.

De eurolanden beloofden eerder al schuldhulp als Griekenland aan de voorwaarden voor steun voldoet. Daarbij wordt onder meer gedacht aan een verlenging van de looptijd van leningen.  Een directe afschrijving van schulden is volgens de politieke leiders niet aan de orde.

Tsipras wijt de achteruitgang van de Griekse economie in de afgelopen maanden aan de starre houding van de andere eurolanden. Over zijn eigen rol in de onderhandelingen heeft hij naar eigen zeggen geen spijt. De economische schade die is ontstaan door de maandenlange onzekerheid over de verdere rol van Griekenland in de eurozone kan volgens Tsipras weer worden hersteld.

08:35 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.