woensdag, 29 juli 2015

TURKIJE MAAKT MISBRUIK VAN VERZWAKT GRIEKENLAND

TURKIJE MAAKT MISBRUIK VAN VERZWAKT GRIEKENLAND

Turkse straaljagers en militaire helikopters doorkruisen steeds vaker het Griekse luchtruim, zo claimt een studie gebaseerd op gegevens van het Griekse ministerie van defensie.  Het ministerie stelt ook dat de voortdurende schendingen van het Griekse luchtruim de door de crisis verzwakte Griekse luchtmacht noopt te reageren, waarmee het defensiebudget nog verder onder druk komt te staan.

Zo vlogen zes Turkse gevechtsvliegtuigen het Griekse luchtruim op 15 juli liefst 20 keer binnen.  Hun komst volgde op een eerdere inbreuk in het Griekse luchtruim door Turkse militaire helikopters, een week eerder. Vorig jaar schonden Turkse militaire helikopters en vliegtuigen – op basis van Griekse gegevens – 2.244 keer het luchtruim van Griekenland. Alleen al in mei van dit jaar was er sprake van 361 geregistreerde invallen. Daarmee neemt het aantal Turkse luchtinvallen in het door Griekenland geclaimde gebied, na een aantal jaren van dalende territoriale schendingen, weer toe, met als gevolg dat ook het aantal confrontaties met de Helleense luchtmacht stijgt. Aan het begin van dit decennium doorkruisten Turkse vliegtuigen het Griekse luchtruim nog maar een paar honderd keer per jaar, waarbij 2013 met ‘slechts’ 636 schendingen het jaar met de minste invallen was.

Volgens Mustafa Kutlay, assistent-professor aan de universiteit van Ankara, draait het allemaal om de heerschappij over de Egeïsche regio. ”Turkije en Griekenland erkennen weliswaar elkaars aanspraak op een zes nautische mijlen brede zone de Egeïsche Zee in, maar Turkije vreest dat Griekenland zou kunnen proberen die uit te breiden tot de volledige 12 mijl die op grond van internationale verdragen zijn toegestaan”, zegt Kutlay. Dit zou de Turkse toegang tot de Egeïsche Zee grotendeels blokkeren. Bovendien stelt Griekenland dat rondom de Griekse eilanden ook een radius van 10 mijl geldt, en dat ook het bovengelegen luchtruim tot de Grieken behoort. Turkije erkent echter slechts een zone van zes mijl, en stelt dat zijn vliegtuigen in het internationale luchtruim verkeren.

“De Turken proberen de hegemonie over betwiste eilanden af te dwingen en trachten daarnaast Griekenland naar de onderhandelingstafel te dwingen”, zegt Thanos Dokos, directeur-generaal van de Griekse Stichting voor Europees en Buitenlands Beleid. ”Ankara weet dat luchtgevechten geld kosten”, zegt Dokos. In zijn huidige verzwakte toestand vormt Griekenland nauwelijks een bedreiging voor Turkije. ”Maar de rampzalige financiële situatie waarin Griekenland verkeert, biedt Turkije de mogelijkheid om haar vroegere aartsvijand (en NAVO-bondgenoot – red.) een beetje meer te plagen dan het normaal zou doen”, aldus Dokos. En zo kost het Griekenland iedere keer weer kostbare euros als de Helleense luchtmacht haar straaljagers de lucht in moet sturen om Turkse gevechtsvliegtuigen af te vangen.

De confrontaties zijn meer dan een potje blufpoker. Athene en Ankara geraakten bijna met elkaar in oorlog in 1987 en in 1996. In 2006 eindigde een confrontatie in de lucht tussen een Turkse en een Griekse F-16 in een botsing, waarbij de Griekse piloot de dood vond. Mede debet aan de hele situatie zijn ook de recente ontdekkingen van gasreserves door Cyprus en Israël. Die tonen aan dat er potentiëel aantrekkelijke grondstofreserves onder de Middellandse Zee te vinden zijn. Griekenland onderzoekt dan ook al de mogelijkheid om een 200 mijl brede, exclusieve economische zone rondom het gehele land te claimen. Dit tot ongenoegen van Turkije.

21:57 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.