maandag, 20 juli 2015

LANGE RIJEN AAN DE BANKEN, NU DEZE WEER OPEN ZIJN

LANGE RIJEN AAN DE BANKEN, NU DEZE WEER OPEN ZIJN

Grieken zijn vanmorgen al massaal naar de bank gegaan, nu er na een sluiting van drie weken weer geld (maximaal 420 € per week) opgenomen kan worden. Bij verschillende banken in hoofdstad Athene stonden lange rijen voor de deur. Veel mensen willen hun rekeningen en belastingen betalen.

Met de heropening van de banken hopen de Grieken weer over te kunnen gaan op een normaal leven. Bankiers verwachten maandag weinig problemen. "Ons netwerk is er klaar voor", zei een official van de Piraeus Bank. "Er zullen hoogstens lange rijen zijn, omdat mensen geld willen opnemen uit hun kluisjes."

De banken in Griekenland waren drie weken gesloten nadat de regering de onderhandelingen met de geldschieters afbrak en een referendum organiseerde.  Ook nu blijven restricties van kracht. Grieken mogen maximaal 420 € per week pinnen, dit in plaats van 60 € per dag, de restrictie die tot vandaag gold.  Het komt wekelijks op hetzelfde bedrag neer, maar scheelt een aantal bezoeken aan de pinautomaat.  Ook mogen Grieken nog steeds geen transacties naar het buitenland doen. Dit alles om te voorkomen dat de Grieken massaal hun spaargeld opnemen of overmaken naar het buitenland.

Vandaag is ook de btw-verhoging van 13 naar 23 % ingegaan, waardoor bepaalde levensmiddelen duurder worden. Zo worden onder andere vis, koffie, thee, melkproducten, maar ook condooms duurder. De belastinghervorming is de eerste maatregel van Tsipras om de geldschieters tegemoet te komen.  Deze stappen moeten Griekenland na een onzekere maand weer op het juiste pad brengen.

In oktober volgen de prijzen van het openbaar vervoer. De verhoging moet de Griekse regering dit jaar 800 miljoen € extra opleveren, berekende het Griekse ministerie van Financiën.

In Brussel werd voor het weekend ingestemd met een overbruggingskrediet van ruim zeven miljard € om Griekenland voorlopig overeind te houden. Komende weken zal de Europese Commissie met de Griekse regering in onderhandeling gaan over het volledige derde leningenprogramma.

11:57 Gepost door Yamas in Actualiteit | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.