dinsdag, 14 juli 2015

IMF: "30 JAAR GEEN SCHULDEN BETALEN VOOR GRIEKENLAND"

IMF: "30 JAAR GEEN SCHULDEN BETALEN VOOR GRIEKENLAND"

De EU zou minstens 30 jaar lang geen geld moeten terugeisen van de Grieken, inclusief eventuele nieuwe leningen en ook geen rente vragen op de huidige en nieuwe schulden.  Dat adviseert het Internationaal Monetair Fonds (IMF) in een vertrouwelijk rapport, zo schrijft persbureau Reuters.

De Griekse staatsschuld is veel groter dan de laatste weken werd gedacht, blijkt uit een schuldenanalyse van het IMF die gisteravond naar de EU-leiders is verzonden. 

Eerdere studies voorspelden dat de Griekse staatsschuld zou pieken op 177% van het BNP, maar dat percentage is inmiddels opgelopen tot 200%.  Ook in 2022 zal de schuld nog op 170% staan, een forse stijging met de 2 weken geleden verwachtte 142%, schrijft Reuters. 

Het IMF meent dat Griekenland een schuldenverlaging moet krijgen.  De komende 30 jaar zou het land geen leningen moeten terugbetalen aan de andere eurolanden of jaarlijks nieuw geld moeten krijgen om de schuldenberg houdbaar te maken. Ook zouden er verregaande schuldsaneringen nodig zijn.

Het rapport volgt een dag nadat de eurolanden Griekenland met het mes op de keel akkoord wisten te laten gaan met de voorwaarden voor nieuwe financiële steun. Als aan alle voorwaarden wordt voldaan, zijn de eurolanden daarbij bereid de looptijd van hun kredieten te verlengen.  Directe afschrijvingen zijn echter niet aan de orde. 

In totaal heeft Griekenland de komende jaren 82 tot 86 miljard € nodig.  Daarvan komt waarschijnlijk 40 tot 50 miljard € uit Europese noodfonds ESM, als de onderhandelingen hierover de komende weken succesvol worden afgerond.  De rest moet bij elkaar worden gebracht via leningen van het IMF en de opbrengsten van privatiseringen.

DSC03316.JPG

Het IMF en de EU zijn niet populair in Griekenland (eigen foto)

18:39 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.