maandag, 13 juli 2015

VERWIJZINGEN NAAR WOII NIET VAN DE LUCHT IN GRIEKENLAND

VERWIJZINGEN NAAR WOII NIET VAN DE LUCHT IN GRIEKENLAND

Europa reageert al bij al opgelucht op het akkoord dat vanochtend bereikt werd met Griekenland, maar de Griekse reacties zijn verdeeld. Premier Alexis Tsipras krijgt het vooral zwaar te verduren uit zijn eigen partij, terwijl de kranten de Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble onder vuur nemen. "De Duitsers komen terug!"

De Griekse krant Dimokratia windt er geen doekjes om: "Griekenland in Auschwitz, Schaüble zoekt een holocaust in Europa."

Ook de naar links neigende krant Efimerida Ton Syntakton is duidelijk: "Zink het land, beveelt Wolfgang Schäuble".

"De Duitsers komen terug, niet met de macht van wapens, maar met de kracht van hun economie. Ze willen hun beleid opdwingen aan de regeringen van een zogezegd verenigd Europa. De wraaklustige mr. Schäuble heeft zijn plan ontplooid om Griekenland vijf jaar uit de eurozone te zetten."

De Duitse bezetting van Griekenland tijdens de oorlog was een terugkerend thema aan de onderhandelingstafel. De voorzitter van het Grieks parlement wilde op een bepaald moment zelfs herstelbetalingen van Duitsland. Hij vroeg ook om een commissie op te richten om de huidige waarde te berekenen van een lening die Griekenland tijdens de bezetting aan Duitsland gedaan had.

De 92-jarige Manolis Glezos, een historisch lid van Syriza, gaf hardhandig commentaar op de overeenkomst die premier Alexis Tsipras gesloten heeft met de kredietverstrekkers van ons land. Hij verstuurde vanmiddag een mededeling, waarin hij "op een bijzonder harde en aangrijpende" (en Griekse) manier commentaar geeft op het akkoord dat de Griekse premier bereikt heeft met kredietverstrekkers in het land.

In de aankondiging zegt hij:

"Voor een deal die niet zal materialiseren.
Voor een schandelijke overeenkomst
Voor een staatsgreep.
Het vertrouwen is verloren.
Elk vertrouwen in "Europa" is verloren.
In het "Europa" van Duitsland, in de "markten", in de staatsgrepen, in de harde euro, in de ondemocratische instellingen.
Het verhaal begon.
En glimlacht ironisch naar de winnaars van vandaag ..."

Volgens Vangelis Meimarakis van oppositiepartij Nea Demokratia, heeft Griekenland door te kiezen voor een akkoord een nieuwe adem genomen "zodat ze serieus en met verantwoordelijkheid kan proberen om het ritme van Midden-Europa terug te vinden".

Vanavond zullen betogers in het centrum van Athene op straat komen tegen het akkoord. Ook hardliners in Tsipras' partij Syriza stuurden aan op een protest.

 sch.jpg

17:40 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.