zaterdag, 11 juli 2015

SCHAUBLE DENKT AAN GREXIT VAN 5 JAAR

SCHAUBLE DENKT AAN GREXIT VAN 5 JAAR

In Brussel is vergadering van de ministers van Financiën van de eurozone over de Griekse hervormingsplannen nog steeds niet afgelopen. Volgens de Frankfurter Allgemeine zou de Duitse minister Schäuble een tijdelijke grexit willen voorstellen, maar dat zou nog niet ter sprake zijn gebracht.

Volstaan de besparings- en hervormingsvoorstellen van de Griekse regering om onderhandelingen op te starten over een nieuw steunprogramma? Op die vraag moeten de ministers een antwoord zien te vinden.

De Duitse minister van Financiën Wolfgang Schäuble zei vooraf dat hij vreesde dat de onderhandelingen "extreem moeilijk" worden. De Duitse zakenkrant Frankfurter Allgemeine heeft een voorstel ingekeken dat Schäuble op tafel zou leggen. 

Volgens de krant zou Schäuble Griekenland twee opties geven. Ofwel veel scherpere voorstellen, waarbij de Grieken voor 50 miljard € staatsbezittingen zouden moeten verkopen. Ofwel een tijdelijk vertrek uit de eurozone, een time out waarbij Griekenland zijn schuldenberg kan aanpakken. Griekenland blijft in dit scenario wel lid van de Europese Unie en krijgt "groeiversterkende, humanitaire en technische steun".

Griekse functionarissen ontkennen echter dat Schäuble of iemand anders heeft gesproken over een tijdelijk vertrek uit de muntunie. "Een grexit is door niemand ter sprake gebracht", klinkt het.

Voor de aanvang van de vergadering lieten er zich behalve Schäuble nog meer ministers sceptisch uit over de nieuwe Griekse voorstellen die momenteel op tafel liggen.

"We zijn er nog niet", zei voorzitter van de eurogroep Jeroen Dijsselbloem. "Er is nog veel kritiek op de inhoud van de voorstellen. Maar vooral: het vertrouwen is een groot probleem. Kunnen we erop vertrouwen dat de Griekse regering de voorstellen ook effectief zal uitvoeren?"

Ook de Nederlandse staatssecretaris van Financiën Eric Wiebes sprak zich negatief uit over de Griekse plannen. "De Grieken hebben stappen gezet, maar niet voldoende."

Mogelijk zal de vergadering van de ministers van Financiën tot in de vroege uren duren. Als er geen akkoord komt, dan ligt het dossier morgen op tafel van een extra top van de staatshoofden en regeringsleiders.

642x999_7863552.jpg

21:07 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.