maandag, 06 juli 2015

GRIEKSE POLITIEK VERENIGT ZICH ACHTER TSIPRAS

GRIEKSE POLITIEK VERENIGT ZICH ACHTER TSIPRAS

De leiders van de Griekse politieke partijen hebben maandag na urenlang overleg bij de president de handen ineen geslagen. Daarmee is de politieke verdeeldheid na het omstreden referendum van zondag ingeperkt.  5 van de 6 aanwezige partijleiders hebben een verklaring ondertekend waarin ze gezamenlijke doelstellingen formuleren.  De basis is dat er wordt gestreefd naar het verkrijgen van een nieuwe geldstroom richting Griekenland in ruil voor verdere hervormingen.  Daarnaast spreekt men uit te streven naar een verlichting van de schuldenlast.

De verklaring werd uitgegeven door president Prokopis Pavlopoulos, die de bijeenkomst voorzat, en is ondertekend door de politieke leiders van de coalitiepartners, het linkse partijenblok Syriza en de rechts-populistische Onafhankelijke Grieken.  Namens de oppositie is de verklaring getekend door de leiders van het centrumrechtse Nieuwe Democratie, de sociaaldemocraten van Pasok, en de centrumpartij To Potami.  De leider van de communisten deed wel mee met het overleg maar tekende niet; de neo-nazi's van Gouden Dagenraad waren niet gevraagd deel te nemen.

Zondag sprak een overweldigende meerderheid van bijna 62% van de Grieken zich uit voor een 'nee' tegen door Europa verlangde hervormingen.  Premier Tsipras heeft steeds gesteld dat een dergelijke uitspraak zijn onderhandelingspositie in Europa zou versterken en dat hij na een 'nee' snel tot een akkoord met Europa zou kunnen komen.

De 5 politieke leiders verklaren nu: 'De recente uitspraak van het Griekse volk is geen mandaat voor een breuk, maar voor een voortzetting en een versterking van de poging om tot een sociaal rechtvaardig en economische houdbare akkoord te komen.'

De politici zeggen te streven naar: een adequate oplossing voor de financiële behoeften van het land, geloofwaardige hervormingen gebaseerd op een eerlijke verdeling van de lasten en bevordering van economische groei met minimale recessionaire effecten, middelen voor een sterk groeiprogramma gericht op verlaging van de werkloosheid en stimulering van ondernemerschap.

Na afloop van het overleg viel het besluit dat de Griekse banken ook dinsdag en donderdag nog dicht blijven.  De hoeveelheid geld die burgers per keer kunnen pinnen blijft onveranderd op 60 € per dag.

Het Internationaal Monetair Fonds zei maandag de situatie in Griekenland nauwkeurig te volgen.  IMF-topvrouw Christine Lagarde zei in een verklaring: 'We volgens de situatie nauwgezet en staan klaar om Griekenland te assisteren als daarom wordt gevraagd.'

cc79ce1a-23f3-11e5-a543-c86dd261b88a_web_scale_0.0893655_0.0893655__.jpg

20:40 Gepost door Yamas in Actualiteit, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.