maandag, 29 juni 2015

BANKEN TIJDELIJK DICHT IN GRIEKENLAND

BANKEN TIJDELIJK DICHT IN GRIEKENLAND

Na het afbreken van de onderhandelingen tussen Athene en zijn geldschieters blijven de Griekse banken dicht om een stormloop van spaarders te voorkomen, geldtransfers worden aan banden gelegd en geldopname via geldautomaten wordt beperkt. De overige 18 eurolanden hebben noodplannen klaarliggen om de kans op 'crisisbesmetting' te minimaliseren.

Een woordvoerder van de Griekse regering bevestigde in de nacht van zondag op maandag dat de Griekse banken tot 6 juli gesloten zullen zijn. Geldautomaten gaan maandagmiddag laat weer open. De opnamelimiet is gesteld op 60 €, met uitzondering van Grieken die pensioenbetalingen willen opnemen.  Ook toeristen die in Griekenland verblijven en mensen die over een buitenlandse bankkaart beschikken, worden niet getroffen door de beperkingen.

EU-president Tusk en voorzitter Juncker van de Europese Commissie belden zondag met diverse Europese regeringsleiders over de nakende chaos in Griekenland en mogelijk andere eurolanden. In een telefoongesprek drong de Amerikaanse president Obama er bij bondskanselier Merkel op aan dat Griekenland geholpen wordt.

EU-ambtenaren sluiten niet uit dat op korte termijn nieuw overleg met Athene wordt gestart om een faillissement op het nippertje af te wenden. 'Griekenland is en zal lid van de eurozone blijven', liet Tusk via Twitter weten.

De ECB besloot zondagmiddag de noodsteun voor de Griekse banken niet te verhogen, ondanks een verwachte bank run. In een televisietoespraak hekelde de Griekse premier Tsipras dit besluit als 'chantage'. Hij riep de Grieken op kalm te blijven. Hij zei niet hoe lang de banken en de Griekse beurs dicht blijven maar de verwachting is minimaal een week. Zaterdag en zondag stonden in Athene steeds langere rijen mensen voor geldautomaten die steeds vaker leeg waren.

Politici, burgers, beleggers en bedrijven houden hun adem in als de markten maandag opengaan. Een tumultueus weekend met verhitte debatten in het Griekse parlement en gestrande onderhandelingen in Brussel, hebben Griekenland aan de rand van de financiële afgrond gebracht. Dinsdagnacht eindigt het huidige Griekse hulpprogramma, zonder welke het geen miljarden meer kan lenen om de rekeningen te betalen.

De Griekse minister van Financiën Varoufakis meent dat hij met 'een gerust geweten' de toekomst tegemoet kan zien, volgens EU-ambtenaren hebben hij en Tsipras 'Griekenland in de fik gestoken'. De ministers van Financiën van de eurozone wezen zaterdagmiddag het verzoek van Varoufakis af om het hulpprogramma met een maand te verlengen. Athene wil die extra tijd om het voorstel van de geldschieters komende zondag in een referendum aan de Grieken voor te leggen. Het stemadvies van premier Tsipras is zwaar negatief: hij noemde het crediteurenvoorstel 'vernederend' en een ramp voor de Griekse economie. Tsipras noemde de afwijzing van de gevraagde verlenging 'ongekend' en een ondermijning van het recht op zelfbeschikking.

Een groot deel van de Griekse oppositiepartijen stemden tegen het referendum dat ze als politieke en economische zelfmoord zien. Regeringspartij Syriza, haar coalitiepartner en het extreemrechtse Gouden Dageraad, zorgden echter voor een meerderheid.

Eurogroepvoorzitter Dijsselbloem stelt dat de Grieken de onderhandelingen hebben opgeblazen. Extra tijd voor het referendum zou alleen maar tot meer onzekerheid leiden. Zelfs als de Grieken 'ja' zeggen tegen voorstel, brengt dat volgens Dijsselbloem geen oplossing omdat de regering de uitvoering ervan zal saboteren. Varoufakis ontkende dat.

In een opvallende stap publiceerde Commissie zondagmiddag het laatste onderhandelingsvoorstel van de geldschieters. Juncker wil daarmee laten zien dat de crediteuren op belangrijke punten tegemoet zijn gekomen aan de Griekse wensen en dat Tsipras liegt als hij de Grieken voorhoudt dat het een ultimatum was (de onderhandelingen liepen nog). EU-ambtenaren hopen dat Tsipras hierdoor terugkeert naar de onderhandelingstafel.

DSC03109.JPG

17:18 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.