vrijdag, 26 juni 2015

GRIEKSE REGERING SAMEN IN SPOEDBIJEENKOMST

GRIEKSE REGERING SAMEN IN SPOEDBIJEENKOMST

Het kan snel gaan voor de eurozone en Griekenland en dat moet ook, want volgende week dreigen er grote problemen als Athene een schuld van 1,6 miljard € niet zou kunnen betalen aan het Internationaal Muntfonds (IMF).

Vandaag hebben de schuldeisers -de EU, de Europese Centrale Bank en het IMF) Griekenland dan een ultiem voorstel gedaan.  Ze willen de noodhulp met 5 maanden verlengen tot een bedrag van 15,5 miljard €, maar in ruil moet Griekenland dan echt wel werk maken van structurele hervormingen, zoals een aanpassing van het pensioenstelsel en een verhoging van de btw.

De Griekse regering is daar niet erg enthousiast over.  Daarstraks had de Griekse premier Alexis Tsipras in Brussel nog uitgehaald tegen het plan.  "Ik weiger om ultimatums en chantage te aanvaarden.  Dat zijn niet de waarden waarop de Europese Unie is gebouwd", zei hij.

De Griekse regering staat onder zware druk van de eigen bevolking, waarvan een deel niet wil horen van verdere besparingen en een ander deel absoluut in de eurozone en de EU wil blijven.  Bovendien rommelt het in de eigen achterban van premier Tsipras en binnen de coalitiepartijen.

Wellicht kan Tsipras de plannen van de schuldeisers niet zo maar in het parlement laten goedkeuren door de extreemlinkse vleugel van zijn partij Syriza.  Hij zou eventueel een wisselmeerderheid achter zich krijgen en de conservatieve oppositieleider en ex-premier Antonis Samaras is daartoe bereid.  Wel wil Samaras dat er dan een regering van nationale eenheid komt.

Minister van Financiën Yanis Varoufakis zegt dat hij niet bereid is om het voorstel van de EU, de ECB en het IMF te aanvaarden.  "De voorbije dagen en weken heeft de Griekse regering voortdurend toegevingen gedaan, maar elke keer we dat doen, verstrakken de instellingen (EU, ECB en IMF) hun houding", zegt Varoufakis. 

Het pokeren gaat dus nog even voort.  Morgen komen de ministers van Financiën van de eurozone bijeen om tot een oplossing te komen.  De deadline is maandagochtend voor het openen van de beurzen.

2430849172.jpg

21:07 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.