maandag, 22 juni 2015

VOORZICHTIG OPTIMISME OVER GRIEKENLAND

VOORZICHTIG OPTIMISME OVER GRIEKENLAND

Na 5 maanden vrijwel alles te hebben afgewezen waar Athene om vroeg, lijkt er vandaag ineens schot in de zaak te zitten.

Nadat de Griekse premier Alex Tsipras deze morgen nieuwe bezuinigingsvoorstellen indiende bij z’n Europese onderhandelingspartners, lijkt er ineens perspectief te zijn op een akkoord tussen Griekenland en de Europese en internationale schuldeisers.

Griekenland probeert al enkele maanden een steunpakket los te peuteren ter waarde van 7,2 miljard €, maar de zogeheten trojka wilde dat geld alleen toezeggen als Tsipras en zijn radicaal-linkse Syriza forse bezuinigingen doorvoerden.  Dit heeft Griekenland maandenlang geweigerd, waardoor een akkoord lange tijd ver weg was.  Een akkoord bleef zelfs zo lang uit, dat men openlijk speculeerde over een Grieks vertrek uit de eurozone.

Echter lijkt Tsipras de meeste eisen in z’n voorstel van vanochtend te hebben laten varen, en opende daarmee de weg naar een deal.  Naar verluidt accepteert Griekenland enkele Europese plannen die ze voorheen afwezen.

Over de inhoud van Tsipras’ nieuwste voorstel zijn geen officiële mededelingen gedaan, maar Griekse media meldden dat Tsipras gezwicht is voor de druk en bereid is maatregelen te treffen die tot voor kort onbespreekbaar waren. Het vervroegd pensioen wordt grotendeels afgeschaft, er komt een btw-verhoging en een extra belastingheffing voor rijke Grieken.

En dat opent perspectief; EU-president Tusk is optimistisch gestemd dat dit tot een akkoord zal leiden.  Hij is voorzichtig positief over de jongste voorstellen van de Griekse regering om tot een akkoord te komen met zijn geldschieters. Hij noemt het “de eerste echte sinds weken”.  Dat zei hij maandagavond voorafgaand aan een top van regeringsleiders en staatshoofden van de negentien eurolanden in Brussel over Griekenland.

Ook eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem toonde zich voorzichtig optimistisch, en zei dat het nu aan de ECB en de IMF is om alle voorstellen door te rekenen, en met de Grieken verder te onderhandelen om te zien of men een akkoord kan sluiten.

94b4850e-18fb-11e5-b614-bc764e083742_22.85_thumb_169_1434990541_1434990512

21:05 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.