donderdag, 18 juni 2015

MAANDAG EUROTOP OVER GRIEKSE SCHULDENKWESTIE

MAANDAG EUROTOP OVER GRIEKSE SCHULDENKWESTIE

Opnieuw is het niet gelukt een deal te sluiten over de Griekse schuldenkwestie.  Tijdens overleg tussen de de eurogroep (de ministers van Financiën van de eurolanden) in Luxemburg stond het thema op de agenda, maar opnieuw kwam er geen akkoord over besparingen en bezuinigen in ruil voor financiële steun.

Er is "spijtig genoeg" te weinig vooruitgang geboekt, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem na afloop. "Een akkoord is nog niet in zicht."

Hij wees erop dat de eurolanden Griekenland toestaan maatregelen te vervangen voor andere hervormingen en besparingen, als onder de streep het effect gelijk blijft.  Bovendien nemen de geldschieters rekening met de verslechterde economische situatie in Griekenland en zijn (begrotings)doelstellingen aangepast.  Maar er zijn van Griekse zijde te weinig "geloofwaardige en serieuze" voorstellen gekomen, stelde Dijsselbloem.  Ook tijdens het overleg van vandaag kwamen de partijen niet nader tot elkaar.

Hoewel de klok ongenadig hard doortikt -Griekenland moet aan het einde van de maand een forse afbetaling doen- denkt Dijsselbloem dat het nog steeds mogelijk is om op tijd een deal te sluiten.  Een verlenging van het steunprogramma, dat op 1 juli verloopt, behoort ook tot de mogelijkheden.  Griekenland werd dan ook opgeroepen snel met serieuze plannen aan de onderhandelingstafel te komen.

Athene en de geldschieters (de eurolanden, de Europese Centrale Bank en het Internationaal Monetair Fonds) onderhandelen al maanden.  Athene wijst de stringente bezuinigingseisen van de crediteuren af, en deze vinden op hun beurt de Griekse voorstellen te zwak en niet houdbaar.

De kwestie Griekenland wordt een zaak van de regeringsleiders en staatshoofden van de eurolanden.  EU-president Donald Tusk heeft een zogeheten Eurotop uitgeroepen voor maandag. Het overleg tussen de leiders van de negentien eurolanden begint om 19.00 uur.

"In het licht van de uitkomst van de Eurogroep-vergadering van vandaag, heb ik besloten een Eurotop te organiseren", aldus Tusk in het persbericht. "Het is tijd om met spoed de situatie in Griekenland te bespreken op het hoogste politieke niveau", vervolgde het bericht.

Grexit of geen grexit, deadline of geen deadline? Dag na dag komen Europese politieke leiders met een lijkbiddersgezicht verklaren dat er nu eenmaal geen alternatief is voor het verder doorduwen van een hard besparingsregime voor Griekenland. Een stellingname die haaks staat op de waarheid. 

Eveneens dag na dag staan er gerenommeerde economen - niveau Nobelprijs - op om diezelfde Europese leiders te waarschuwen voor de catastrofale gevolgen van hun koppigheid.  Paul Krugman, Amartya Sen, Jeffrey Sachs, James Galbraith, Paul De Grauwe en anderen: allen benadrukken ze dat er wel degelijk een alternatief is. Blijkbaar heb je zelfs het advies van economen niet nodig om een economische ramp te veroorzaken. En een Grieks bankroet zou een economische ramp betekenen, zeker voor de Grieken zelf, mogelijk ook voor andere eurolanden.

Varoufakis, één tegen allen.

23:29 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.