woensdag, 17 juni 2015

TSIPRAS STRIJDBAAR

TSIPRAS STRIJDBAAR

De Griekse premier Tsipras is allerminst onder de indruk van de toenemende druk van allerlei instanties.  Op een persconferentie vandaag zei hij dat Griekenland niet zomaar elk akkoord met zijn internationale geldschieters zal goedkeuren om in de eurozone te blijven.

Hij blijft onverzettelijk klinken.  Als er geen eerbaar compromis voorligt, 'zullen we de verantwoordelijkheid dragen voor een grote ‘neen’ tegen een verderzetting van het catastrofale beleid', verklaarde Tsipras.

'We hebben maar één optie en dat is een oplossing vinden die aanvaard en goedgekeurd wordt door de regering en het parlement.'  Als de Europese Commissie, de ECB en het IMF een akkoord voorstellen dat 'oneerbaar' is, dreigt Tsipras dat ook in deze fase van de onderhandelingen opnieuw te verwerpen.

De eurogroep blijft er intussen bij dat het afschrijven van Griekse schuld geen optie is, zei eurogroepvoorzitter Jeroen Dijsselbloem eerder op de dag in de Tweede Kamer in Den Haag.  Hij houdt vast aan het werkkader dat de eurogroep eerder had afgebakend voor Griekenland, 'omdat we tegen het principe van het kwijtschelden van schuld zijn'.  Zelfs in het geval van een bankroet zou de schuld niet verdwijnen, aldus Dijsselbloem.

Donderdag komt de eurogroep in Luxemburg bijeen.  Dijsselbloem liet weten dat de kans dat het dan tot een akkoord met Griekenland komt, 'erg klein' is.  De tijd raakt op voor Griekenland en het land moet tegen donderdag met tegenvoorstellen op de proppen komen, zei hij.  'Wat ze niet willen, hebben ze al tot in den treure duidelijk gemaakt.  Dat betekent dat ze andere, nieuwe voorstellen moeten doen.'

Al blijft het de bedoeling dat Griekenland in de eurozone blijft, aldus nog Dijsselbloem.

Griekenland onderhandelt al maanden met de Europese Commissie, het Internationaal Monetair Fonds (IMF) en de Europese Centrale Bank voor nieuwe noodhulp in ruil voor hervormingen.  Het ziet er nu steeds meer naar uit dat Athene zijn laatste schijf noodhulp (ter waarde van 7,2 miljard €) niet zal ontvangen voor de deadline van 30 juni.  Tegen die dag moet Griekenland de ambtenaren en pensioenen betalen én bijna 1,6 miljard € aan het IMF terugbetalen.

De Bank van Griekenland vreest intussen voor de gevolgen als Griekenland straks geen geld meer krijgt van de internationale schuldeisers.  Indien de Griekse regering en de internationele schuldeisers geen vergelijk vinden over het voortzetten van de financiële hulp, zou dit leiden tot een wanbetaling en het vertrek van Griekenland uit de eurozone en ‘waarschijnlijk’ ook uit de Europese Unie. 

De uitspraak staat in een woensdag gepubliceerd jaarverslag.  'Een nieuw akkoord met onze partners is van het uiterste belang om de nabije risico’s voor de economie af te weren', klinkt het.  'Anderzijds zal een falen om tot een nieuw akkoord te komen, het begin zijn van een pijnlijke weg die eerst zou leiden naar een Griekse wanbetaling en uiteindelijk een exit uit de eurozone en - zeer waarschijnlijk - de EU.'

Wat daarna komt, is niet duidelijk. Volgens de Bank van Griekenland zal het land in een 'oncontroleerbare crisis' belanden die grote risico’s met zich meebrengt voor de banksector en de financiële stabiliteit.

DSC01661.JPG

Alexis Tsipras is niet onder de indruk van de toenemende druk uit allerlei hoeken (eigen foto)

18:28 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.