woensdag, 17 juni 2015

MANIFESTATIE VOOR SOLIDARITEIT MET DE GRIEKEN OP 21 JUNI IN BRUSSEL

MANIFESTATIE VOOR SOLIDARITEIT MET DE GRIEKEN OP 21 JUNI IN BRUSSEL

Op 25 januari stemde het Griekse volk voor een regering die een humanitair noodprogramma zou uitvoeren en de economie nieuw leven inblazen. Sindsdien is er tussen Griekenland en de Europese Unie een ware machtsstrijd aan de gang. Op vraag van een breed platform zal er op 21 juni een steunbetoging plaatsvinden in Brussel. 

De uitslag van de verkiezingen in Griekenland van januari jongstleden veroorzaakte een golf van enthousiasme in Europa.  Het indrukwekkende resultaat van de linkse lijsten bij de recente verkiezingen in Spanje bevestigt dat nog eens.

6 jaar lang leed het Griekse volk onder het besparingsbeleid van de Europese Unie.  De pensioenleeftijd ging omhoog, de pensioenen en het minimumlonen naar beneden.  Overheidsbedrijven werden geprivatiseerd, de openbare omroep gesloten. Na zes jaar besparingsbeleid, leeft een kwart van de Grieken onder de armoedegrens. Nog eens een derde wordt rechtstreeks met armoede bedreigd.

Sindsdien is er tussen Griekenland en de Europese Unie een ware machtsstrijd aan de gang. De Europese Unie weigert de boodschap van de Griekse verkiezingen te erkennen. Ze wil te allen prijze een beleid verder zetten dat zes jaar lang faalde. De EU wil ieder alternatief afblokken. Volgens Jean-Claude Juncker, voorzitter van de Europese Commissie, kan er immers geen democratische keuze zijn “tegen de Europese verdragen”.

De EU wil iedere golf van verzet tegen haar besparingsbeleid in de kiem smoren, uit angst dat die golf het hele continent zou overspoelen. Het Griekse volk verdient daarom al onze steun. Hun strijd is de onze. Griekenland moet het recht hebben de miljonairs de crisis te doen betalen, het recht om pensioenen en minimumlonen te verhogen, en het recht om collectieve arbeidsovereenkomsten te herstellen.

Dit is een oproep op om deel te nemen aan de betoging op zondag 21 juni 2015 om 13.30u. Samenkomst: Albertinaplein, Brussel (vlakbij het Centraal Station).  De manifestatie is georganiseerd door een breed platform “Samen met de Grieken”, en wordt gesteund door onder meer Hart Boven Hard, de Algemene Centrale ABVV, ACV Brussel-Halle-Vilvoorde, ACOD VRT, D19-20, Vrede vzw, intal, COMAC, PVDA...

Na de betoging zijn er rond 15u toespraken en diverse muzikale optredens van Belgische en Griekse groepen.

De commentaren zijn gesloten.