woensdag, 10 juni 2015

DUITSLAND INSCHIKKELIJKER NAAR GRIEKENLAND

DUITSLAND INSCHIKKELIJKER NAAR GRIEKENLAND

Naarmate de deadline voor de Grieken dichterbij komt, wordt de rollercoaster aan informatie grilliger. Terwijl persbureau Bloomberg  meldt dat wat de Duitsers betreft het wel genoeg is als de Grieken tenminste één hervorming doorvoeren, haasten Duitse woordvoerders zich te melden dat alleen een akkoord dat wordt gedragen door EU, IMF en ECB de goedkeuring van Berlijn kan wegdragen.

Commissie-voorzitter Juncker, bondskanselier Merkel en de Franse president Hollande zouden de Griekse premier Tsipras eerst laten bungelen, maar Juncker heeft vandaag al met Tsipras gepraat en zal dat morgen voortzetten. Merkel en Hollande gaan vanavond met hem praten in de marge van de EU-top met Latijns-Amerika. Kortom, de dialoog is weer op gang gekomen, het beste bewijs dat de Grieken de gang naar de drachme niet aandurven en de EU geen ‘Grexit’. 

Naarmate de deadline eind juni naderbij komt, wordt de bewegingsruimte aan het eind van de trechter nauwer. Langzaam komen de kaarten op tafel, maar wie knippert het eerst met de ogen? Tsipras moet nog wat toegeven, maar Europa heeft ook nog een paar kaarten achter de hand, want een exit van de Grieken uit de euro lijkt toch een brug te ver. Dat heeft Tsipras goed gezien en daarmee kan hij de bezuinigingspijn iets verzachten.

Zo lijken de teugels iets gevierd te worden. Duitsland wil onder andere dat Griekenland belastingen verhoogt, staatsbezittingen verkoopt en pensioenregelingen versobert. Maar wanneer de Griekse overheid zich commiteert aan één van die maatregelen, is dat al genoeg voor Duitsland om nieuwe steun toe te kennen. Dat meldde persbureau Bloomberg op basis van ingewijden.

Andere eurolanden blijven er juist op hameren dat de Grieken met meer en concretere voorstellen over de brug moeten komen.

Europese regeringsleiders zijn in Brussel bijeen voor een top met landen uit Latijns-Amerika en het Caribisch gebied. Achter de schermen wordt er echter druk gesproken over de problemen in Griekenland. Bondskanselier Merkel, de Franse president Hollande en de Griekse premier Tsipras proberen in de wandelgangen de impasse te doorbreken.

Bij aankomst zei Merkel tegenover de verzamelde pers dat het doel nog altijd is om Griekenland binnen de euro te houden: "Waar een wil is, is een weg."

Een van die kaarten van de EU is dat de Grieken de schulden die ze de komende maanden aan de ECB moeten betalen, voorgeschoten krijgen uit het Europese noodfonds ESM. De Grieken moeten nog wat bewegen wat betreft de hoge kosten van de pensioenen, het vrijgeven van de arbeidsmarkt en het verhogen van de btw.

image-4989925.jpg

url.gifTsipras en Tusk

20:30 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.