zaterdag, 06 juni 2015

HELFT GRIEKEN PRO-DEAL

HELFT GRIEKEN PRO-DEAL

Bijna de helft van de Grieken is er voorstander van dat premier Alexis Tsipras een deal sluit met de internationale schuldeisers om de schuldenproblematiek op te lossen. Dat blijkt uit een peiling die vrijdag is gepubliceerd.

Meer dan een derde van de Grieken is juist tegenstander van een deal, waarbij het land extra hervormingen moet doorvoeren om in aanmerking te komen voor meer noodsteun, aldus de peiling door de krant Parapolitika. Bijna 60 procent van de Grieken steunt de regering in haar harde opstelling in de onderhandelingen met de EU en het IMF. Ruim een derde is geen voorstander van die harde lijn.

Binnen de regeringspartij Syriza is flinke weerstand tegen de voorstellen die de EU heeft gedaan aan Tsipras. De premier zou zijn afspraak om de bezuinigingen te stoppen, schenden door in te stemmen met de plannen van de EU.

Tsipras zei vrijdag in het Griekse parlement dat er een deal nodig is om de speculaties over een Grieks vertrek uit de eurozone uit te bannen, maar dat de voorstellen die EU-voorzitter Jean-Claude Juncker hem negatief hebben verrast. Het gaat onder meer om een verhoging van de btw op elektriciteit en het schrappen van pensioenvoordelen. Volgens Tsipras zal geen enkel Grieks parlementslid instemmen met die "onrealistische en absurde" plannen.

De premier hoopt dat die voorstellen van tafel worden gehaald door de schuldeisers en dat wordt teruggegaan naar de consensus die eerder werd bereikt tussen de partijen. Alleen de voorstellen die Griekenland zelf heeft ingediend vormen ,,een realistische basis'' voor het bereiken van een deal. Het moet een combinatie zijn van bezuinigingen en schuldenverlichting, aldus Tsipras. De partijen zijn volgens hem wel heel dicht bij een overeenkomst, omdat de Griekse voorstellen rekening houden met de eisen van de crediteuren.

12:06 Gepost door Yamas in Actualiteit, economie, politiek | Permalink | Commentaren (0) |  Facebook |

De commentaren zijn gesloten.